Oslobođenje Auschwitza obilježit će se diljem svijeta

DILJEM svijeta sljedećeg će se tjedna nizom komemoracija obilježiti 60. godišnjica oslobođenja nacističkog logora smrti Auschwitz Birkenau, dok će središnja komemoracija biti održana 27. siječnja na mjestu nekadašnjeg logora u nazočnosti velikog broja stranih dužnosnika, bivših zatočenika i vojnika Crvene armije koji su oslobodili logor.

Tri dana prije komemoracije u Auschwitzu će biti održana posebna sjednica Opće skupštine Ujedinjenih naroda posvećena oslobođenju logora smrti.

U Poljskoj, u kojoj su nacisti tijekom Drugog svjetskog rata otvorili sedam koncentracijskih logora, sljedećeg će se tjedna održati brojne komemoracije.

Među najvećima će biti forum "Neka moj narod živi" koji 27. siječnja u Krakovu organiziraju Europski židovski kongres, poljsko ministarstvo kulture i memorijalni centar Yad Vashem iz Jeruzalema.

U Hrvatskoj će se također obilježiti dan oslobođenja Auschwitza. U Zagrebu će u srijedu biti uručene medalje Pravednicima među narodima, onim Hrvatima koji su pod cijenu vlastitog života tijekom Drugog svjetskog rata spašavali Židove. U Jasenovcu će se održati seminar "Strategija učenja i poučavanja o holokaustu", a u Rijeci i Opatiji organizirat će se okrugli stolovi na temu holokausta i izložba fotografija. Prošle je godine u hrvatskim školama prvi put obilježen Dan sjećanja na holokaust.

U Izraelu će 27. siječnja biti obilježen kao "Nacionalni dan borbe protiv antisemitizma".

U Moskvi i drugim velikim ruskim gradovima bit će održane komemoracije, a ruska će televizija u četvrtak navečer prikazati dokumentarni film pod nazivom "Nepoznati Auschwitz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Londonu će toga dana britanska kraljica Elizabeta II održati prijam za preživjele žrtve holokausta i veterana britanskih oružanih snaga.

U Švedskoj će biti organizirane rasprave u školama i knjižnicama, izložbe i projekcije filmova, a na sličan način taj će se dan obilježiti i u Danskoj.

U Italiji će također biti održan niz manifestacija na temu holokausta i Drugog svjetskog rata.

U Francuskoj, zemlji u kojoj živi najveća židovska zajednica u Europi, će između ostaloga biti otvoren i novi spomenik žrtvama holokausta. Učenici osnovnih i srednjih škola tog će dana u Francuskoj učiti o Drugom svjetskom ratu.

U Belgiji je dan 27. siječnja posvećen sjećanju na genocid, jednako kao i u Estoniji koja tog dana obilježava Dan holokausta.

Na Međunarodnom forumu u Stockholmu 2000. godine dogovoreno je da učenje o holokaustu bude sastavni dio obrazovnih programa.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara