Oslobođenje: Čović pod istragom međunarodnih tužitelja u BiH

Oslobođenje: Čović pod istragom međunarodnih tužitelja u BiH
HRVATSKI član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović pod istragom je posebnog odjela Tužiteljstva BiH za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije, tvrdi u subotu sarajevsko "Oslobođenje".

Pozivajući se na izvore bliske glavnom tužitelju Johnu McNairu, ovaj list navodi kako bi Čović već sljedećeg tjedna mogao biti pozvan dati iskaz u svojstvu osumnjičenog za zloporabu službenog položaja te nesavjesno poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za sada nije pojašnjeno što međunarodni tužitelji istražuju kada je u pitanju Čović, no poznato je kako je tužitelj McNair još u lipnju zatražio da županijska tužiteljstva u Sarajevu i Mostaru prepuste državnom tužiteljstvu predmete u kojima se aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH tereti za zloporabe ovlasti tijekom privatizacije mostarskog poduzeća "Soko", prodaje "Eroneta", te poduzeća "Mondo".

Prema neslužbenim informacijama sarajevskog lista, Čovića su istražitelji povezali i sa zloporabama povezanim s djelovanjem Carinske uprave Federacije BiH i federalne vlade odnosno s utajom carina na uvoz mesa i mesnih prerađevina.

Čović je navodno u vrijeme dok je obnašao dužnost federalnog ministra financija protuzakonito omogućio Carinskoj upravi da se tvrtka "Lijanovići" iz Širokog Brijega, te još neki prerađivači mesa, oslobode plaćanja carinskih pristojbi čime je federalni proračun oštećen za više desetaka milijuna konvertibilnih maraka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara