Oslobođeno svih 18 uhićenih antiglobalista

Oslobođeno svih 18 uhićenih antiglobalista
SUD ZA u Cosenzi, na jugu Italije, oslobodio je u utorak svih 18 pripadnika antiglobalističke organizacije koji su prije deset dana bili uhićeni pod optužbom subverzivnog djelovanja protiv vlade.

Dvojica uhićenih bili su oslobođeni odmah, tako da je sada svih 20 antiglobalista na slobodi. Zanimljivo je da je tužitelj u Cosenzi zatražio njihovu uhićenje na osnovu starog zakona iz vremena fašističke vlasti. To uhićenje je izazvalo velike polemike u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pripadnici antiglobalističke organizacije bil su uhićeni na temelju prijava policije zbog prosvjeda u Napulju u proljeće prošle godine i organiziranja prosvjeda u ljeti prošle godine u Genovi tijekom sastanka na vrhu G8. Tada je ubijen i jedan prosvjednik, Carlo Giuliani. U njega je pucao mladi karabinjer, Mario Placanica. Sada je tužiteljstvo u Genovi zatražilo arhiviranje tog slučaja, jer je Placanica ´pucao u samoobrani´, stoji u obrazloženju. Podsjetimo da je Giuliani s bocom za gašenje požara napao vozilo karabinjera iz kojeg je u njega, ubivši ga, pucao Placanica.

List ´Corriere della Sera´ objavljujući u utorak odluku suda u Genovi, na prvoj stranici ističe naslov kako je ´Giuliani ubijen u legitimnoj obrani´. Odvjetnici obitelji Giuliani već su najavili žalbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara