Osmo međunarodno violinističko natjecanje "Vaclav Huml"

Osmo međunarodno violinističko natjecanje "Vaclav Huml" održat će se u Zagrebu od 11. do 18. veljače, najavljeno je večeras na konferenciji za novinare.

Pokrovitelj natjecanja je predsjednik Stjepan Mesić, a prijavilo se 66 natjecatelja iz 26 zemalja, među kojima je i pet hrvatskih glazbenika.

Predsjednik Natjecanja, koje se održava svake četiri godine nakon prvog održana 1977., ugledni glazbenik i pedagog Ljerko Spiller, i sam učenik Vaclava Humla, govorio je o važnosti natjecanja. Spiller od 1935. živi u Buenos Airesu pa je rado istaknuo kako je imao prilike sresti violiniste, Humlove učenike, koji su u svijetu postigli zavidne glazbene karijere.

Natjecanje je dvokružno, u završnicu ulazi šest najuspješnijih violinista, o čijim skladbama odlučuje međunarodni žiri od 11 članova, a održava se u Hrvatskom glazbenom zavodu. Na završnoj večeri u petak, 18. veljače, sa Zagrebačkom filharmonijom nastupit će troje najuspješnijih glazbenika i bit će proglašeni najuspješniji natjecatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O važnosti natjecanja govorili su i predsjednik i članovi Organizacijskog odbora Zlatko Stahuljak,Tonko Ninić i Maja Dešpalj. Natjecanje se održava uz novčanu potporu Ministarstva kulture i Poglavarstva grada Zagreba, a nagrade su osigurali brojni sponzori.

Prvu nagradu koja nosi ime "Zlatko Baloković" u iznosu od 5000 eura sponzorirat će jedna od najomiljenijih Humlovih učenica Maja Vuković-Ćus iz SAD-a.

Osmo međunarodno violinističko natjecanje svečano će se otvoriti sutra u 18 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu.

(Hina) xatod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara