Osnovana Hrvatska udruga konzultanata lokalne i regionalne samouprave – HUKON

Osnovana Hrvatska udruga konzultanata lokalne i regionalne samouprave – HUKON

U ČETVRTAK, 15. travnja, u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu održana je Osnivačka skupština Hrvatske udruge konzultanata lokalne i regionalne samouprave, krovne udruge koja okuplja stručnjake različitih profila koji zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave pružaju podršku u upravljanju. Na osnivačkoj skupštini donesen je Statut Udruge, izabrano je vodstvo i definirana su radna tijela. 

Cilj osnivanja Udruge je kontinuirana promocija zajedničkih interesa konzultanata i lokalne samouprave i to kroz razvijanje i održavanje konzultantskih usluga na najvišoj razini u temama bitnim za lokalnu samoupravu. Udruga će se, među ostalim, baviti stručnim usavršavanjem konzultanata i ostvarivanjem suradnje sa županijama, gradovima i općinama, ali i suradnjom s drugim asocijacijama srodnog područja interesa.  

Za predsjednika Udruge izabran je Marijan Đurek, gradonačelnik grada Zlatara. Za zamjenika predsjednika Udruge izabran je Stipe Ćurković, samostalni konzultant iz Zagreba.

“Osnivanje Udruge konzultanata lokalne i regionalne samouprave još je jedan u nizu konkretnih koraka ka ostvarivanju veće efikasnosti lokalne samouprave, odnosno boljeg upravljanja njihovim vlastitim financijama, imovinom, gospodarskim razvojem, informacijama, ali nadasve korak ka ostvarenju uspješnije i transparentnije suradnje s građanima”, istaknuo je u svom pozdravnom govoru Krzysztof Chmura, zamjenik direktora The Urban Institutea u Hrvatskoj.
 
Udruga konzultanata lokalne samouprave trenutno broji 54 člana. Svi članovi, od ukupno stotinjak postojećih konzulanata, prošli su program obuke u sklopu Projekta reforme lokalne samouprave (PRLS) Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID), kojeg u Hrvatskoj provodi The Urban Institute. Projekt reforme lokalne samouprave u Hrvatskoj provodi se od 2001. godine, s ciljem jačanja decentralizacije i u skladu s pravima i načelima lokalnih vlasti zemalja Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultanti koji su prošli obuku PRLS-a primjenjuju modele upravljanja (upravljanje financijama i imovinom, planiranje gospodarskog razvitka, e-government i otvaranje postupka odlučivanja prema građanima) u zainteresiranim županijama, gradovima i općinama. USAID financira dio troškova rada konzultanata, a lokalna jedinica financira preostali iznos. Do danas je u programu sudjelovalo ukupno 73 jednice lokalne i regonalne samouprave, od čega 27 gradova, 42 općine i 3 županije. Na taj način, projekt je direktno utjecao na poboljšanje kvalitete življenja više od milijun građana Hrvatske.

U protekle tri godine, USAID je preko The Urban Institutea u Hrvatskoj, u suradnji s partner gradovima prilagodio suvremene modele upravljanja hrvatskom sustavu lokalne samouprave, te ih na taj način učinio potpuno primjenjivim u hrvatskim gradovima, općinama i županijama. Zbog velikog interesa jedinica lokalne samouprave za pružanjem podrške ove vrste, USAID je odlučio nastaviti Projekt reforme lokalne samouprave i otvoriti ga u svibnju ove godine za nove gradove i općine, zainteresirane da poboljšaju lokalno upravljanje.


S lijeva na desno članovi radne skupine Osnivacke skupstine HUKON-a: Irena Guszak (samostalna konzultantica), Rade Ignjatovic (samostalni konzultant), Anton Vidas (samostalni konzultant), Hrvoje Bertovic (savjetnik za upravljanje imovinom, The Urban Institute u Hrvatskoj)

(Na naslovnoj fotografiji Krzysztof Chmura, zamjenik direktora The Urban Institutea u Hrvatskoj, u svom pozdravnom govoru clanovima HUKON-a)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara