Ostavština pohlepnog pedofila i ovisnika: Papa prisiljen ukinuti "Kristove legionare"

Foto: AFP

PAPA Benedikt XVI napokon će, kako se čini, biti prisiljen ukinuti "Kristove legionare". Ovu kontroverznu skupinu unutar katoličke crkve godinama je štitio Papa Ivan Pavao II, ali više ništa ne može spasiti najzagriženije crkvene konzervativce od gašenja.

"Kristovi legionari" organizacija su koja funkcionira unutar crkve i pod njenom zaštitom, a 1941. osnovao ju je meksički svećenik Marcial Maciel. Tijekom godina Maciel je uspio zgrnuti milijune pa se procjenjuje da "Kristovi legionari" trenutno raspolažu sredstvima većim od 20 milijardi funti! Sveta stolica je niz godina ne samo tolerirala, već i podržavala njihove postupke, ali "Kristove legionare" na kraju će pokopati razvratnost njihovog osnivača.

Maciel, koji je 2008. godine preminuo u 87 godini života, bio je serijski pedofil i ovisnik o morfiju, kojem crkvene dogme nikad nisu puno značile. Osim što je u životu zgrnuo ogromno bogatstvo, napravio je barem troje, a možda i šestoro djece. Njegovom imperiju odano je oko 750 svećenika i 25000 sjemeništaraca. "Kristovi legionari" prisutni su u 39 država.

Je li preminuli Papa Ivan Pavao II, jedan od najpopularnijih poglavara u povijesti crkve, znao za Macielove zločine, pitanje je koje će ostati bez odgovora. Ali osobno se zalagao da se zloglasnom meksičkom svećeniku omogući slobodno djelovanje. Njegov entuzijazam ne dijeli trenutni šef Vatikana, koji Maciela, kako piše londonski Independent, nikad nije volio.

Još 2006. godine je Papa zabranio Macielu držanje mise i izvođenje ostali vjerskih rituala u javnosti. Već tada je Vatikan znao za njegovu sklonost pedofiliji, ali ništa nije učinjeno kako bi ga se zaustavilo. U međuvremenu su razotkrivena sva Macielova zlodjela, te je donesena odluka da se njegova organizacija zabrani. U tu je svrhu Papa Benedikt potpunu kontrolu nad "Kristovim legionarima" sada predao svom savjetniku, nadbiskupu Velasiju De Paolisu, koji je zadužen da se konačno stane na kraj Macielovim učenjima, koja su među članovima grupe preživjela i nakon njegove smrti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara