Oštro pala prodaja dizelaša u Europi

Oštro pala prodaja dizelaša u Europi
Foto: 123rf

PRODAJA dizelskih automobila u Europi u prvoj je polovini ove godine oštro smanjena zbog zabrinutosti kupaca u vezi zagađenja i vrijednosti koju postižu kod prodaje, s obzirom na pojačana nastojanja država da smanje prodaju automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. 

“Zazor prema dizelašima širi se duž cijele Europe”, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u najnovijem izvješću.

Tržišni udio koji se odnosi na prodaju dizelaša u Europskoj uniji (EU) pao je na 36,5 posto u prvoj polovini ove godine, sa 42,5 posto u istom razdoblju godinu dana ranije, pokazalo je IEA-ino izvješće.

Obujam prodaje smanjen je za 16 posto, na 3,12 milijuna automobila. U Britaniji je prodano čak 30 posto manje dizelskih automobila u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Smanjena i potražnja za dizelom

U Njemačkoj, matičnoj zemlji najvećih svjetskih proizvođača dizelskih automobila, uključujući Volkswagen i BMW, udio prodaje dizelaša smanjen je na 31,1 posto od ukupno prodanih automobila, sa 41,3 posto godinu dana ranije.

Posljedično je također smanjena i potražnja za dizelom u Europi, za 115.000 barela dnevno u kolovozu u odnosu na prethodni mjesec.

Mnogi veliki europski gradovi, uključujući Berlin, London i Pariz, uveli su programe zabrane dizelskih automobila kako bi suzbili zagađenje okoliša.

Europa je najveće u svijetu tržište dizelaša od 80-ih godina prošloga stoljeća budući da su europske vlade stremile motorima velike učinkovitosti kako bi zauzdale potrošnju nafte i ograničile emisije ugljičnog dioksida.

Dizelska vozila posljednjih su godina izgubila na privlačnosti zbog visoke razine emisija otrovnih čestica te skandala iz 2015. godine s Volkswagenovim varanjem na regulatornim provjerama ispuštanja štetnih ispušnih plinova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara