Osude napada u Qani: Solana - ovo se ne može opravdati

IZ SVIJETA i dalje stižu osude nedjeljnog izraelskog napada na libanonsko selo Qanu u kojem je ubijeno najmanje 54 ljudi, od čega su 37 djeca, a visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je da se taj napad ničim ne može opravdati.

"Razgovarao sam s libanonskim premijerom Fuadom Saniorom i izrazio mu svoju duboku sućut zbog smrti nedužnih civila. Ništa ne može opravdati taj napad", izjavio je Solana.

Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju na hitan prekid vatre između Izraela i Hezbollaha.

"Na Bliskom istoku se događaju tragične stvari. Stotine mrtvih, mnogi ranjeni, veliki broj raseljenih i izbjeglih, uništene kuće i infrastruktura, a srcima mnogih raste mržnja i želja za osvetom. U ime Boga, pozivam sve odgovorne da zaustave tu spiralu nasilja i da oružje na obje strane utihne", rekao je Papa u svom Angelusu u nedjelju. "Tražim da vlasti i međunarodne institucije ne žale truda da ostvare taj prekid vatre", dodao je.

Geir Petersen, osobni predstavnik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana u Libanonu, osudio je izraelski napad na Qanu i zatražio hitnu istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinski predsjednik Mahmud Abas optužio je izraelske vlasti za "zločin" u Kani i pozvao UN da hitno uspostavi prekid vatre u području-

Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett izjavila je da su događaji u Qani "užasna tragedija", međutim, izbjegla je reći da je izraelska akcija bila "nesrazmjerna uporaba sile" iako ju je novinar Sky Newsa to izravno pitao.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi rekao je da je napad u Qani izravan "rezultat" posjeta američke državne tajnice Condoleezze Rice regiji. Iranci tvrde da je samo potaknula Izrael na nove napade. "Američki dužnosnici i cionistički režim moraju odgovarati za svoje zločine", rekao je Asefi.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je da "duboko ožalošćen" pogibijom civila u Qani . Osudivši izraelsku akciju, Mubarak se pridružio pozivima na uspostavu hitnog prekida vatre.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa napad u Qani ocijenio je "masakrom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara