Osuđen na smrt jer je "uvrijedio islam i žene proroka Muhameda"

Osuđen na smrt jer je "uvrijedio islam i žene proroka Muhameda"
Foto: Facebook
 
TAIMOOR Raza, 30-godišnji musliman iz Pakistana, osuđen je na smrt jer je na Facebooku "uvrijedio islam", pišu svjetski mediji.
 
Raza je osuđen u Bahawalpuru na istoku pokrajine Punjab, a 2016. je uhićen zbog "objavljivanja uvredljivih komentara o sunitskim vođama i ženama proroka Muhameda", piše Associated Press.
 
Uhitila ga antiteroristička policija zbog "pokazivanja uvredljivog materijala na telefonu"
 
Raza je pripadao šijitskom islamu i ranije ga je uhitila antiteroristička policija nakon prijave da "na autobusnoj postaji pokazuje ljudima uvredljive materijale na svom telefonu".
 
 Pakistan ima ekstremne zakone protiv svetogrđa po kojima svatko optužen za vrijeđanje boga, islama ili vjerskih vođa može biti osuđen na smrt. 
 
U 2014. kršćanski par je osuđen na smrt zbog slanja poruke koja vrijeđa Muhameda imamu njihove lokalne džamije. Optuženi su da su poslali poruku na engleskom jeziku, unatoč izvješćima da su zapravo nepismeni.
 
Kršenje ljudskih prava i sve veće nasilje
 
Amnesty International je objavio izvješće u kojem navodi da su pakistanski zakoni o svetogrđu kršenje ljudskih prava te da ih se često koristi protiv vjerskih manjina.
 
Još uvijek nitko od osuđenih nije pogubljen, ali ovakvi zakoni i osude dovode do sve većeg nasilja. Tako je u svom uredu 2014. ubijen Rashid Rehman, istaknuti odvjetnik za ljudska prava, a na letcima koji su podijeljeni oko ureda je pisalo da je ubijen "jer je pokušao spasiti grješnika".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara