Osuđena skupina Vijetnamaca odgovorna za više od 300 ilegalnih posvajanja

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija (Transitionsabroad)

VIJETNAMSKI sud je osudio šestero ljudi odgovornih za više od 300 neovlaštenih posvajanja na čemu su zaradili tisuće dolara, javlja AP.

Među osuđenima su čelnici regionalnih socijalnih službi, liječnici, medicinske sestre i lokalni službenici. Dobili su kazne od dvije do četiri i pol godine zatvora zbog "zloporabe moći". Još deset državnih službenika dobilo je uvjetne kazne od 15 do 18 mjeseci.

Skupina je uvjeravala neudane trudnice da se odreknu svoje djece i daju ih na posvajanje u zamjenu za hranu i smještaj. Potom su falsificirali dokumente za usvajanje u kojima je stajalo da su djeca napuštena i kao takva su slobodna za posvajanje.

Na taj način su dogovorili posvajanje 323 bebe koje su uglavnom dobili parovi iz SAD-a i Italije. Državni mediji javljaju da su za svako usvojeno dijete dobili od 500 do 550 američkih dolara što je za tamošnje prilike pravo bogatstvo.

Slučaj je otkriven prošle godine kad je američko veleposlanstvo u Hanoiu upozorilo Vijetnam da bolje nadzire svoj sustav posvajanja, jer je leglo korupcije i trgovine djecom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara