Osumnjičeni za terorizam - suvlasnik banke u BiH

SAUDIJAC Yassin A. A. Kadi, koji se nalazi na popisu osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom al Qaida, jedan je od suvlasnika "Vakufske banke" iz Sarajeva, o čijem poslovanju financijska policija Federacije Bosne i Hercegovine trenutačno provodi istragu.

Kako u utorak prenose banjalučke "Nezavisne novine", Kadi je vlasnik 20 posto dionica "Vakufske banke", a zamjenik njezina direktora Edis Kusturica tvrdi kako je riječ o potpuno zakonitom poslu.

Yasin Kadi je u BiH najprije osnovao "Depozitnu banku", koja je prije tri godine pripojena "Vakufskoj".

Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za bankarstvo Federacije BiH, stanoviti Šefik Ajdani, koji je Kadiju bio partner u osnivanju "Depozitne banke", kasnije se povukao iz tog posla.

Edis Kusturica tvrdi kako je Kadi svoj kapital unio u BiH na potpuno zakonit način.

"Prošao je sve provjere vezane za sprječavanje pranja novca i financijske malverzacije. Sve je bilo u redu do 11. rujna 2001. godine, a onda je sve postalo sumnjivo", kazao je Kusturica dodajući kako ni tijekom naknadnih provjera nisu otkrivene nikave nezakonitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bosanskohercegovačke su vlasti Kadiju ipak zamrznule suvlasnička prava u banci najavivši kako će takvo stanje potrajati do okončanja svih potrebnih provjera.

Slična iskustva Kadi ima i sa svojim poslovnim aktivnostima u SAD, Velikoj Britaniji i Albaniji, gdje mu je također privremeno zabranjeno raspolaganje imovinom.

Kadijeve investicije u bankarski sektor nisu i jedine koje je imao u BiH.

Ranije je otkriveno kako je on vlasnik i tvrtke "Risala", registrirane u Sarajevu za bavljenje humanitarnim djelatnostima.

Američke vlasti drže kako bi upravo humanitarne organizacije mogle biti paravan za Kadijevo sudjelovanje u financiranju aktivnosti al-Qaide.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara