"Otac" Barbie lutaka, Matell, tužio konkurentice Bratz

PROIZVOĐAČ Barbie lutaka, Matell, naći će se na sudu sa svojim najvećim konkurentom, lutkama Bratz zbog krađe ideje. Naime, iz Matella tvrde kako je lutke Bratz izmislio na napravio bivši zaposlenik Matella dok je još radio za Matell. Zahtjev je vrlo jednostavan, Matell traži da se obustavi prodaja malih čupavica kodnog imena Bratz.

S druge pak strane, proizvođač Bratz lutaka MGA Entertainment tvrdi kako je sporni zaposlenik Carter Bryant naišao na ideju tek kada je otišao iz Matella. Manji konkurent tvrdi kako je Bryant zamislio lutkice 1998. godine, osam mjeseci nakon što je prestao raditi za Matell, a razvoj lutaka odvijao se krajem 2000. i početkom 2001. godine.

Kada je došlo vrijeme za predstavljanje dokaza, odvjetnik Matella priložio je Bryantove skice koje su bile napravljene na papiru s logom tvrtke Matell za vrijeme dok je još bio tamo zaposlen. "MGA je samo dotjerao izum koji je bio proizvod zaposlenika tvrtke Matell", rekao je Matellov odvjetnik.

Osim ove tužbe protiv MGA Entertainmenta, ranije ovog mjeseca Matell je podigao tužbu i protiv spornog bivšeg zaposlenika Cartera Bryanta zbog prodaje ideje konkurentskoj tvrtki dok je još bio zaposlen u Matellu.

MGA nije bio uvjerljiv na sudu, ali je zato najavio tužbu protiv Matella u visini od jedne milijarde dolara za nanesenu štetu. Popularnost Barbie lutaka naglo je opala nakon početka prodaje Bratz "čupavica" 2001. godine, snimanja filma o istima te prodaje odjeće za djecu.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara