Otac iz Dalmacije upozorio: "Plivam 30 godina, a skoro sam poginuo u vodenom parku za djecu"

Otac iz Dalmacije upozorio: "Plivam 30 godina, a skoro sam poginuo u vodenom parku za djecu"
Foto: Privatna arhiva/123RF

MNOGI će ovog ljeta pristati na molbe svoje djece da ih puste na plutajuće vodene parkove, nesvjesni kakva se opasnost krije u naizgled bezazlenoj ljetnoj zabavi. Naime, vodene parkove ne sačinjava samo ono što se vidi izvana, nego i podvodne pregrade te gomila užadi koja može predstavljati opasnost.

Ivan Matijašević iz Svetog Filipa i Jakova se sam uvjerio da se tragedija može dogoditi u sekundi te je putem Facebooka odlučio upozoriti roditelje prije nego što bude prekasno apelirajući da djeci obavezno daju prsluk koji će ih održavati na površini u slučaju nezgode.

Njegova objava podijeljena je skoro 2000 puta, a mi je prenosimo u cijelosti.

"Vodeni parkovi su super zabava za djecu, pa i odrasle, ali stvarno imam potrebu upozoriti roditelje na opasnosti koje vas tamo mogu čekati.

Plivam od svoje 4. godine, dakle 30 godina. Visok 193 cm, 87 kg, u dobroj formi. Iako dobro poznajem lokaciju na kojoj je park smješten, napravio sam potpuno umalo, smrtnu grešku.

Dakle, pošto se park nalazi na području podložnom vjetrovima i morskim strujama, ronjenje ispod baznih ograda kako bi se presjekao put je potez koji ću pamtiti. Naime određene platforme u tom parku imaju površine i do 30 m2. Bazna ograda ispod koje sam zaronio da brže uđem u srednji bazen je promjera oko 1,5 m. Uhvatio sam kratki dah (ionako uspuhan od plivanja i trčanja po tom poligonu) i zaronio, jer sam planirao izroniti za najviše 5 do 10 sekundi. Morska struja me povukla pod platformu veličine 5 m2. Pod morem nemaš osjećaj jačine struje, pa koliko god snažno zamahnuo ili stojiš na mjestu ili sporije ideš naprijed. Razlika je u plivanju jer se dobro vidi smjer u kojem ideš. Nešto što je trebalo trajati 5 sekundi, pretvorilo se u 30-ak sekundi, jer niti mi je bio potpuno poznat tlocrt parka, a čak da sam ga i znao, struja me odnijela par metara ulijevo pod veću platformu. Platforme nisu luftići koje možeš podići i uhvatiti zrak, teške su poput betona i dobro prianjaju uz more.

Na pultu će vas samo pitati je li vam dijete plivač ili nije, ako zna plivati može ili ne mora uzeti prsluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moj savjet:

1. Pripazite i malo se raspitajte - nije svejedno na kojoj se lokaciji vodeni park nalazi, tu bi trebale biti puno strože kontrole pri izdavanju dozvola

2. Obavezno djeci koliko god su dobri plivači stavljajte prsluke jer s njima ne mogu roniti nego odlaze na predviđena mjesta za ponovni ulazak u park. Unutar parka se nalazi hrpa manjih pregrada, i bez prsluka dijete se može naći u sličnoj situaciji u kojoj sam i sam bio.

3. Svakako jedan od roditelja neka ode s djetetom, između ostalog bude i zabavno.

Nije mi cilj nikoga ustrašiti i sigurno ne mislim prestati voditi dijete na vodeni park. Cilj mi je ipak povećati svijest roditelja da svaka zabava ovakvog tipa mora imati ipak malo strožu kontrolu i bolju educiranost", napisao je Ivan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara