Otac ubijenog Jure Bajde: "Rekli su mi da je otmicu naručio hrvatski naftaš"

IZTOK BAJDA, jedan od direktora slovenske naftne kompanije Petrol i otac 23-godišnjeg Juraja Bajde, kojeg su u lipnju prošle godine oteli i potom ubili 29-godišnji Armend Musliu i 32-godišnji Vittorio Vukdedović, svjedočeći danas na suđenju dvojici osumnjičenih, kazao je kako mu je u jednom od razgovora u kojemu su otmičari pregovarali s njim, rečeno kako on radi za ljubljanski Petrol te kako je "otmicu naručio netko tko se u Hrvatskoj bavi trgovinom naftnih derivata".

Danas je, naime, počelo suđenje Musliu i Vukdedoviću su se zajedno dogovorili i proveli otmicu Bajde i od njegovih roditelja za puštanje zatražili iznos od 200.000 eura. Oni su 18. lipnja osobnim automobilom otputovali u Sloveniju po Bajdu i istog dana ga dovezli u Hrvatsku, gdje su prvotno zatočili na nepoznatoj adresi u Zagrebu, a potom od 19. lipnja u jednoj vikendici na području Sisačko-moslavačke županije.

Otac ubijenog Jure ispričao je danas kako ga je tog jutra nazvao sin, govoreći na hrvatskom jeziku. Kazao je ocu kako mu prijete pištoljem i kako "to nije zezancija, da su u Srbiji i da će ga rasjeckati na komadiće ako im ne da 200 tisuća eura".

Iztok Bajda kazao im je kako ne želi razgovarati ni na jednom drugom jeziku osim na slovenskom. Na suđenju je ispričao kako je nekoliko puta pitao otmičare zašto su to učinili, na što mu je jedan od njih jednom prilikom odgovorio da je otmicu naručio "netko tko se u Hrvatskoj bavi prodajom naftnih derivata".

"Rekli su mi da za 10 do 15 tisuća mogu dobiti Jurinu nogu"

U jednom danu nekoliko su ga puta nazvali, i pritom su, kako je ispričao, mijenjali brojeve mobitela. Kazao im je da ne može u 12 sati skupiti toliku svotu novca, ponudivši im 10 do 15 tisuća, "na što su mu oni rekli da za to može dobiti Jurinu nogu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su otmičari shvatili da neće dobiti novac, odlučili su ukloniti sve tragove koji ih povezuju s otmicom te su odlučili ubiti i mladoga Bajdu, koji ih je dobro poznavao.

Njegov otac danas je na sudu kazao kako je prikupio potrebni novac te sa 200 tisuća eura došao i do Brežica, ispričavši kako nije znao kako toliki novac prevesti preko granice bez priznanice. Vratio se kući.

Rekao je kako sa sinom prije njegove smrti nije kontaktirao godinu dana te da ne zna u kakvim se krugovima kretao.

Četvrtog dana otmice, 21. lipnja prošle godine, Musliu i Vukdedović su ga vezali samoljepljivom trakom i preko glave mu navukli tri samoljepljive vrećice koje su zalijepili oko vrata. Zbog toga se mladić ugušio, a dvojica otmičara su njegovo tijelo zakopali u blizini Popovače.

K.C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara