Otac ubijenog Marinca: Suzana i Reno Ritz, pripremite se za šokove hrvatskog pravosuđa

Otac ubijenog Marinca: Suzana i Reno Ritz, pripremite se za šokove hrvatskog pravosuđa

"DRAGO mi je da je policija našla napadače na Luku Ritza, ali nažalost jedino što u ovom trenutku mogu poručiti roditeljima Suzani i Renu Ritzu je kako najgore tek predstoji. Naime, tek ih očekuje šok kada se suoče s hrvatskim pravosuđem", rekao je za Index.hr Darko Marinac, otac ubijenog 19-godišnjaka Luke Marinca kojeg su na smrt pretukli 16-godišnjak i 17-godišnjak.
 
Gotovo identični slučajevi

U trenutku kada je policija danas objavila da su 16-godišnjak i 17-godišnjak odgovorni za smrt Luke Ritza te da se djelo kvalificira kao nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, današnji slučaj postao je gotovo identičan s onim kada je prošle godine ubijen 19-godišnji Luka Marinac. Podsjetimo, dva maloljetnika su nakon noćne pijanke i svađe, nogama i rukama isprebijali po glavi i tijelu u stanu na Radničkoj cesti nesretnog Marinca. Tada se od udaraca Marinac onesvijestio i nedugo zatim umro. Tijelo je kasnije pred zgradom pronašao susjed. Baš kao i u slučaju Luke Ritza policija je to kazneno djelo kvalificirala kao nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako se u medijima pojavila neslužbena informacija kako su napadači na Marinca dobili kaznu od svega tri godine u odgojnoj ustanovi, otac Darko tvrdi drugačije. Naime, on je prije nekoliko dana dobio sudsku presudu u kojoj stoji kako se garantira svega 6 mjeseci kazne za napadače na njegova sina. Prema toj presudi svakih šest mjeseci trebala bi se preispitati odluka.
 
"Moj komentar bio bi društveno destruktivan"

"Kada sam dobio presudu cijeli tim pravnih stručnjaka trebao mi je da dešifriram što zapravo ondje piše! Ona je vrlo nestručna i nečitko napisana. No, nažalost ja vam ne mogu dati nikakav komentar na presudu jer kao društveno odgovorna osoba ne želim davati društveno destruktivne izjave. Nadam se da me razumijete", kazao je ogorčeni otac Darko.

Nažalost, nije nam mogao potvrditi neslužbenu informaciju kako se na presudu žalilo Državno odvjetništvo koje je navodno zatražilo strožu kaznu za maloljetnike. Naime, oni su prema neslužbenim informacijama zatražili najmanje pet godina, a najviše deset godina u zatvoru za maloljetnike.
 
Suđenje zatvoreno za javnost

Treba istaknuti kako je suđenje u ovom slučaju bilo bez javnosti, a zbog članka 55. Zakona o sudovima za mladež u kojem decidirano stoji kako se u postupku maloljetnicima ne smiju objavljivati ni tijek postupka ni pravomoćna ili nepravomoćna odluka. Također, objavljena je i neslužbena informacija kako se maloljetnici i dalje nalaze na slobodi do okončanja žalbenog postupka. No, ta informacija, budući da je riječ o maloljetnicima, nije i službeno potvrđena. 

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara