Otkaz koji je razotkrio uređivačku politiku HRT-a: HDZ im nije tema

Otkaz koji je razotkrio uređivačku politiku HRT-a: HDZ im nije tema
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL - EPA

OTKAZ predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoju Zovku na HRT-u, mogao bi otkriti službenu uredničku politiku javne televizije. Naime, kako doznaje Index, u pozadini sukoba Zovka i njegove urednice Katarine Periše Čakarun, zapravo je bila urednička smjernica da se unatoč prosvjedima HDZ-a iz Like, odnosno slučaju Darka Milinovića te najavi velikog prosvjeda protiv HDZ-ove politike u Vukovaru, HRT ne bavi HDZ-om, već samo SDP-om! To se može iščitati iz pismenog očitovanja Zovka na namjeru davanja otkaza. No krenimo redom.

>>Reakcija HRT-a: Promašeno je davati političke konotacije otkazu Hrvoju Zovku

Ili HND ili HTV 4

Vrh HRT-a prošlog je tjedna od Zovka zatražio očitovanje kako bi mu se mogao uručiti izvanredni otkaz. Zovka je prijavila urednica Informativnog medijskog servisa Periša Čakarun zbog svađe koja je izbila nakon što je Zovko podnio ostavku na mjesto izvršnog urednika na HTV-u 4. Zovko se žalio da ne može sam birati sugovornike na programu u kojem radi te na tehničke poteškoće. Prigovorio je i za selekciju kadrova, što je dovelo do toga da HTV nije u stanju adekvatno obraditi pojedine teme.

Izbila je vrlo glasna svađa koja je uključivala psovke. Urednici Periši Čakarun teško su pale optužbe o HTV-u 4 i obradi tema, a Zovku optužbe o neradu. Zovko je autor hvaljenog dokumentarca o nedavno preminulom generalu Petru Stipetiću koji je emitiran u kolovozu ove godine, a urednica Periša Čakarun spočitavala mu je angažman oko posla šefa HND-a naglašavajući da nije dovoljno fokusiran na HTV. Navodno mu je dala i ultimatum - ili HND ili HTV 4.

Uredničke intervencije: Tema je SDP, ne HDZ

No rasprava se rasplamsala, jasno je iz očitovanja, kada je Zovko podsjetio Perišu Čakarun na uredničke intervencije kad je riječ o temama koje se obrađuju u emisijama. Naime, urednica je tvrdila da u vrijeme isključenja Darka Milinovića iz HDZ-a, prosvjeda ličkog HDZ-a te najave velikog prosvjeda u Vukovaru protiv vlade i vrha te stranke, tema treba biti samo SDP. S druge strane, Zovko je prigovorio da je kao izvršni urednik na HTV-u 4 svega par dana prije početka jesenske sheme dobio popis svojih suradnika na koji nije mogao utjecati.

Valja naglasiti da se od Zovka tražilo očitovanje i o fizičkom sukobu s urednicom Perišom Čakarun, no ta je optužba misteriozno nestala iz zahtjeva za izvanredni otkaz. Zovko je, naglasimo i to, na HTV-u još od 1998. godine i do sada nije dobio nijednu opomenu. Zovko je, kako saznajemo od kolega s HRT-a, izrazio žaljenje zbog povišenih tonova i same svađe, no od argumentacije ne odustaje.

Novinari Slovenije osudili zastrašivanje

Na okolnosti otkaza Zovku reagirao je i HND.

"HND je uvjeren da do ovog postupka ni ovakve odluke Uprave HRT-a ne bi došlo da Zovko nije predsjednik HND-a i zbog toga je ovdje riječ o izravnom udaru Uprave HRT-a na HND", stoji u priopćenju HND-a, u kojem se podsjeća da su  brojne kolegice i kolege koji su promicali slobodu govora na HRT-u, bili izloženi otkazima, opomenama i profesionalnoj marginalizaciji.

Osim HND-a, reagiralo je i društvo novinara Slovenije koje je osudilo zastrašivanje šefa HND-a.

"Izražavamo solidarnost s hrvatskim kolegom i upozoravamo da novinar ne bi smio biti šikaniran zbog svog djelovanja u javnoj organizaciji. Takav postupak vodstva HRT-a je potpuno neprimjeren u demokratskoj državi, koja je članica Europske unije i u kojoj se moraju poštivati načela sloboda govora, udruživanja i uredničke neovisnosti", stoji u priopćenju.

Kome na HRT-u smetaju stručni ljudi? 

Osim strukovnih udruženja, reagiralo je i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, odnosno Centar za istraživanje ratnih zločina.

"Kome na HRT-u smetaju ljudi koji su stručni za poslove koje obavljaju, a ovo nije prvi slučaj da se hladno rješavaju stručnih ljudi, kao da žele skloniti sve one koji dobro rade svoj posao, a uposliti svoje poslušnike.
Oštro se protivimo tim i takvim postupcima, jer želimo saznati istinu, bez obzira koliko je ona bolna", stoji u tom priopćenju u kojem se ističe suradnja Zovka i tog društva u nizu priloga i dokumentaraca.

Društvo smatra da je Zovko bio u nemogućnosti da svoj urednički posao obavlja profesionalno i odgovorno jer je bio izložen cenzurama u odabiru tema i gostiju za emisije.

Naglasimo kako smo od HRT-a zatražili očitovanje o ovom slučaju, no rekli su nam da "Hrvatska radiotelevizija ne komentira radno pravne odnose".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara