Otkrili kako je Šibenčanin pokrao klijente u mjenjačnici, obećao im dobar tečaj

Otkrili kako je Šibenčanin pokrao klijente u mjenjačnici, obećao im dobar tečaj
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

VLASNIK mjenjačnice u Šibeniku koji je 64-godišnjakinju, 64-godišnjaka i 72-godišnjaka oštetio za ukupno 2 milijuna kuna ostaje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku nakon ispitivanja 35-godišnjaka.

Iz DORH-a su priopćili kako se osnovano sumnja da je 35-godišnjak od 23. studenog 2018. do 20. siječnja 2020. u svojoj mjenjačnici u Šibeniku oštećenicima, kako bi zadobio njihovo povjerenje, mijenjao valute po tečaju povoljnijem od tržišnog, da bi im, kad je stekao njihovo povjerenje, lažno obećao da će im ponovno po povoljnijem tečaju promijeniti novac u drugu valutu, iako je unaprijed odlučio da to neće učiniti, već da će novac koji od njih dobije zadržati za sebe. 

>> Žena u Šibeniku 2018. došla razmijeniti 10.000 eura, do danas nazad dobila 500

Žrtve su u uvjerenju da će im vlasnik mjenjačnice obaviti obećanu zamjenu valuta, uz prethodno  izdavanje potvrda o primitku novca i dugovanju s potpisom i pečatom mjenjačnice te s rokom povrata u traženoj valuti, predali novac.

Tako mu je 64-godišnjakinja dala 10.000 eura, 72-godišnjak mu je u više navrata dao ukupno 1.920.000 kuna, a 64-godišnjak 110.000 kuna. Vlasnik mjenjačnice je 64-godišnjaku za 110.000 kuna isplatio samo 9000 eura, dok ostatak nije. Utvrđeno je i kako je 64-godišnjakinji do sada vratio samo 500 eura pa je tako oštećena za 9500 eura, odnosno za iznos od 72.000 kuna. 72-godišnjaka je oštetio za cijeli iznos.

Žrtvama prijevare je na opetovano traženje da obavi obećanu zamjenu davao opravdanje da nema više eura i da će ih isplatiti naknadno, što nije učinio. Osnovano se sumnja da je okrivljenik ovim kaznenim djelima sam sebi pribavio iznos od 2.036.000 kuna na štetu troje oštećenika.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja okrivljenika, donijelo rješenje o provođenju istrage te je sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku predloženo da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je prihvatio prijedlog i okrivljeniku odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara