Otkriva se sve više detalja oko ubojstva malteške novinarke. Optužen poduzetnik

Otkriva se sve više detalja oko ubojstva malteške novinarke. Optužen poduzetnik
Foto: EPA

ISTAKNUTI malteški poduzetnik Yorgen Fenech optužen je za sudjelovanje u ubojstvu novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. godine.

Fenech je uhićen 20. studenoga nakon što je, kako se čini, pokušao na jahti pobjeći s Malte, a oko optužbi za sudjelovanje u ubojstvu u subotu se izjasnio da je nevin.

Caruana Galizia je bila malteška istraživačka novinarka koja je razotkrivala korupciju vlasti na svom blogu. Ubijena je u listopadu 2017. eksplozivom postavljenim u njen automobil.

Istraga tog ubojstva uzdrmala je vladu premijera Jospeha Muscata, posebice nakon što je nedavno otkriveno da je u vezi s atentatom ispitan predstojnik njegovog ureda.

Po izvorima agencije AFP, Muscat će napustiti dužnost 18. siječnja, čim Laburistička stranka izabere novog predsjednika.

U malteškom parlamentarnom sustavu predsjednik stranke koja pobijedi na parlamentarnim izborima automatski je i premijer.

Obitelj istraživačke novinarke Caruane Galizije, oporba (Nacionalna stranka) i civilne udruge optužili su ga da se miješa u istragu štiteći svog najbližeg suradnika i predstojnika svog ureda Keitha Schembrija.

Tisuće prosvjednika izašle su petak navečer na ulicu tražeći Muscatovu ostavku.

"Uvijek je govorio da će uskoro otići i sada osjeća da je taj trenutak došao. No prvo želi da se istraga o ubojstvu Daphne Caruane Galizije riješi uz njegov nadzor kao što je i obećao", rekli su izvori AFP-a u Laburističkoj stranci.

Muscat (45), na vlasti od 2013., na sredini je mandata pošto je u lipnju 2017. izabran nakon prijevremenih izbora. Potonji su raspisani zbog optužbi za korupciju protiv njegovih suradnika nakon objavljivanja Panamskih dokumenata, koji su otkrili da u Panami postoje mnogi offshore računi što su ih otvarale tvrtke i istaknute osobe iz čitavog svijeta.

Dio istrage u vezi s Maltom temeljito je prije smrti istraživala i Caruana Galizia.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara