UCJENJIVAČ IZ KRIM SAPUNICE

Otkrivamo: Treći uhićeni u slučaju iznude je bivši Tuđmanov specijalac

Otkrivamo: Treći uhićeni u slučaju iznude je bivši Tuđmanov specijalac
Foto/ilustracija/screenshot: Index/EPA/RTL

KAKO doznaje Index, uz pripadnika ATJ Lučko Andriju Vrhovca i bivšeg policajca i zvijezdu Krim tima 2 Leona Lučića, uhićen je i treći član bande koja je od zaprešićkog poduzetnika M.D. pokušala iznuditi 100 tisuća eura. Riječ je o bivšem vojnom specijalcu Darku Purgaru.

Sukob na nadvožnjaku

Podsjećamo, 10. siječnja na nadvožnjaku iznad autoceste kod Draganića Lučić se sukobio s poduzetnikom i njegovim prijateljem, bivšim MMA borcem M.Š. i pritom je teško ozlijeđen. Policija koja je trebala biti na primopredaji je teško zabrljala akciju pa je Lučić udarajući pištoljem nasrnuo na poduzetnika i njegovog prijatelja. Kada su poduzetnik i MMA borac savladali Lučića, aktivni pripadnik ATJ Lučko Andrija Vrhovec je pobjegao. Uhićen je proteklog tjedan i pred istražiteljima se rasplakao.

>> Index otkriva: Ovo je specijalac koji je danas uhićen zbog iznude

>> Priča o ucjenjivaču iz Krim tima postaje sve čudnija. Policija očito mulja

Uhićen Purgar, član bande koji je nazivao poduzetnika

Kako je Indexu potvrđeno iz dva neovisna izbora, sinoć je uhićen Darko Purgar.

"Čini se da je on onaj koji je nazivao poduzetnika", rekao je Indexov izvor upućen u istragu. Purgar je od sinoć u policiji, a danas bi se trebalo obaviti prepoznavanje i pretres kuće.

Tko je Darko Purgar? Bivši Tuđmanov pretorijanac

Purgar je, doznaje Index, bivši vojni specijalac. U vojsci je bio do kraja kolovoza 2005. godine kada je imao 35 godina, a njegov vojni put je više nego zanimljiv. Bio je pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, elitne vojne postrojbe podčinjene izravno predsjedniku Franji Tuđmanu.

Zbog posebnog statusa 1. gardijski zdrug su često nazivali Tuđmanovim pretorijancima. Purgar je kao vojni specijalac prošao obuku za komandose u obučnom središtu gardijskog desantnog pješaštva Gavran, a kasnije je prešao u 352. diverzantsko ronilačku bojnu koja je bila smještena u splitskoj ratnoj luci Lora. Iz vojske je izašao u činu desetnika, a u civilstvu je po zanimanju bio mesar. 

Mesić ih raspustio, Kolinda Grabar Kitarović odlikovala

Predsjednik Stjepan Mesić je 2000. godine raspustio 1. hrvatski gardijski zdrug, a njegove pripadnike dijelom umirovio, a dijelom su raspoređeni po drugim jedinicama. Dio ih je završio i u privatnim vojskama u Afganistanu i Iraku. Nakon smjene vlasti 3. siječnja 2000. godine ozbiljno se govorilo o mogućnosti da 1. gardijski zdrug krene u pokušaj vojnog udara. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 2017. godine odlikovala je Zdrug redom Nikole Šubića Zrinskog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara