Otkriven gen koji regulira "dobar" kolesterol

ISTRAŽIVAČI su otkrili gen koji regulira ´dobar´ kolesterol što pridonosi smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Znanstvenici su otkrili da miševi koji nemaju taj poseban gen imaju višu razinu vrlo gustog lipoproteinskog kolesterola (HDC), rekao je voditelj kardiovaskularnog odjela medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford dr. Thomas Quertermous, glavni autor studije objavljene u izdanju za veljaču časopisa ´Journal of Clinical Investigation´.

Pokazalo se da HDL kolesterol štiti od otvrdnuća arterija i moždane kapi, koje uzrokuju nakupine masti u krvnim žilama blokirajući protok kisika i hranjivih tvari.

Razina HDL kolesterola povećala se za 57 posto u miševa kojima su uklonjeni geni za lipazu, enzim za razgradnju lipida, a razine smanjene za 19 posto posebnoj grupi kojoj su davane kopije ljudskih gena, otkrili su istraživači.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriće bi moglo dovesti do proizvodnje tablete koja bi inhibirala efekte proteina kodiranih genom i tako podići razinu dobrog kolesterola, rekao je Quertermous.

Stručnjaci na Stanfordu spremaju se provesti i istraživanje na ljudima, kako bi otkrili koji tip gena proizvodi visoki i niski stupanj HDL kolesterola u ljudi.

Već su dostupni lijekovi koji uravnotežuju razinu tzv. ´lošeg´ kolesterola, lipoproteine niske gustoće, rekao je Quertermous, dodajući da će ovo ´neočekivano otkriće´ pomoći u prevenciji i liječenju srčanih bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara