Otkriven genetički ˝potpis˝ tumora koji se šire

Otkriven genetički ˝potpis˝  tumora koji se šire
ZNANSTVENICI iz Instituta za proučavanje raka DanaFarber i Instituta Whitehead otkrili su istu genetičku aktivnost koja prethodi razvoju metastaza nekoliko vrsta tumora, piše časopis ´Nature Genetics´.

Većinu smrtnih slučajeva ne uzrokuje rak na mjestu na kojemu se pojavio, nego njegovo širenje na ostale organe tijela, a znanstvenici su sve dosad mislili da je početak njegova širenja slučajan i nepredvidljiv događaj.

Rezultati obavljenog istraživanja jasno pokazuju da su neki tumori predodređeni za širenje, a to se može vidjeti već u ranoj fazi razvoja na temelju njihovih genetičkih svojstava, smatra voditelj istraživanja mr. Sridhar Ramaswamy iz Instituta Dana-Farber.

Pri razvoju metastaza raka stanice moraju proći niz promjena: moraju steći sposobnost za rast neovisno o ostalome tkivu i moraju ući u krvotok ili u limfni sustav te osigurati dotok krvi kako bi mogle dalje rasti. Svim tim aktivnostima upravljaju različiti geni.

Za razliku od uvriježenoga mišljenja prema kojemu mutacije uzrokuju razvoj metastaza, znanstvenici su otkrili da je tumor zapravo ´genetički kodiran´ za širenje, a skupina gena koja je za to odgovorna nalazi se u raznim vrstama tumora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su analizirali genetičku strukturu 64 tumora u ranim fazama razvoja (adenokarcinomi) i 12 uzoraka raka koji se razvio kao metastaza iz drugih adenokarcinoma. Tako je otkriveno 128 gena koji nisu bili jednaki u primarnim tumorima i metastazama.

Znanstvenike je najprije zbunila činjenica da se tzv. ´genetički potpis´ od 128 gena koji se nalazi u metastazama istodobno nalazi i u nekim primarnim tumorima, ali su zatim zaključili da se oni nalaze i u primarnim tumorima već u vrijeme postavljanja dijagnoze.

Proučavanjem 62 uzorka raka pluća i provjerom stanja pacijenata kod kojih je pronađen rak s istim ´genetičkim potpisom´, znanstvenici su konačno utvrdili da je riječ o maloj skupini od 17 gena prema kojoj se već u ranoj fazi mogu razlikovati razne vrste raka koje će se kasnije širiti, npr. u slučajevima raka dojke, prostate, tumora mozga, ali ne i u slučaju limfoma, raka krvi koji je biološki drukčiji od spomenutih tumora.

Dodatnim istraživanjima i kliničkim ispitivanjem znanstvenici namjeravaju razviti način ispitivanja genetičkih svojstava uzorka raka koji bi omogućio rano utvrđivanje njegove sklonosti širenju po tijelu, čime će se bitno poboljšati postavljanje dijagnoze i određivanje načina liječenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara