Otkriven najveći cyber napad ikada: Pogođene vlade, UN i Međunarodni olimpijski odbor

Otkriven najveći cyber napad ikada: Pogođene vlade, UN i Međunarodni olimpijski odbor

Foto: AFP

STRUČNJACI iz tvrtke za informatičku sigurnost McAfee tvrde kako su otkrili dosad najveći niz informatičkih nabada. Na listi pogođenih u petogodišnjoj kampanji nalaze se 72 organizacije, koje uključuju Međunarodni olimpijski odbor, UN te nekoliko vlada i sigurnosnih tvrtki diljem svijeta, prenosi BBC.

Tvrtka McAfee vjeruje da iza napada stoji "državni akter", kojeg su odbili imenovati, makar jedan od stručnjaka govori kako dokazi upućuju na Kinu, stoji u izvješću. Peking je dosad uvijek demantirao državnu umiješanost u takve napade, karakterizirajući dosadašnje sumnje kao neutemeljene.

Napadnut čitav spektar organizacija i tvrtki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz McAfeea kažu kako postoje mnogi dokazi da je ukradeno intelektualno vlasništvo, najvjerojatnije kako bi se stekla prednost pred konkurencijom. "Takva krađa podataka predstavlja veliku ekonomsku prijetnju", kazao je potpredsjednik tvrtke Dmitri Alpertovich. Posebnost ovog napada jest to što nije bio usmjeren na jedan sektor, već će je obuhvatio čitav spektar organizacija, a izvlačenje informacija je trajalo godinama. Osim toga, poručili su i da napad još uvijek traje.

Na dugom popisu žrtava nalaze se vlade SAD-a, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vijetnama i Kanade, kao i Savez zemalja jugoistočne Azije, Olimpijski odbor, Svjetska agencija protiv dopinga te još niz različitih firmi iz sigurnosnog sektora i industrije čelika.

Kad je riječ o UN-u, hakeri su upali u sustav njegovog tajništva u Ženevi 2008. godine, te su se ondje skrivali gotovo dvije godine i polako proučavali tajne podatke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara