Otkriven novi anabolik - nada za oboljele od mišićne distrofije

ZNANSTVENICI instituta John Hopkins nedavno su u suradnji s tvrtkama Wyeth i MetaMorphix razvili tvar koja je u procesu povećanja mišićne mase učinkovitija od svih lijekova za pomoć oboljelima od mišićne distrofije koji su još u fazi kliničkih ispitivanja.

Novi anabolik utječe na najvažniji limitirajući protein u mišićima, miostatin. Uz pomoć njega, na testovima obavljenim na miševima, za samo dva tjedna mišićna masa povećana je za 60 posto. Znanstvenici se nadaju da bi ovaj anabolik mogao pomoći pacijentima koji pate od gubitka mišićne mase, odnosno mišićne distrofije uslijed tumora ili AIDS-a. No, problem znanstvenici vide u zlouporabi ovakvih tvari, budući se pretpostavlja da korisnici ovog potencijalnog lijeka ne bi bili samo distrofičari.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu što je riječ o obećavajućem otkriću, znanstvenici pozivaju na oprez. Još se, naime ne zna na što sve djeluje nova tvar te može li se povećanje mišićne mase smatrati isključivo korisnim.

Poznato je da i anabolički steroidi imaju korisne učinke na mišiće, ali i puno štetnih nuspojava, a štetne nuspojave pokazao je i hormon rasta. U svakom slučaju, potrebno je obaviti dodatna istraživanja kako bi se pokazala stvarna učinkovitost ovog moćnog anabolika, navode znanstvenici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara