Otkriven novi "pakleni" planet

Otkriven novi "pakleni" planet

ZNANSTVENICI su otkrili dosad "najpakleniji" planet u svemiru. Riječ je o planetu WASP-12b, na kojemu je temperatura viša od 2.250°C, što je jednako temperaturi nekih zvijezda i polovici temperature kojom isijava površina Sunca. Do sad je titulu "najpaklenijeg" nosio nedavno otkriveni planet HD 149026b, na kojem je temperatura od oko 2.040 °C.

Don Pollacco, voditelj projekta SuperWASP na Kraljevskom sveučilištu u Belfastu, za Fox News je rekao kako je WASP-12b posebno zanimljiv, jer je istraživanje sad u fazi u kojoj se u kratkom periodu otkriva velik broj novih planeta. Uvjeren je i kako će period do pronalaska novog "najpaklenijeg planeta" ovog puta biti još kraći.

WASP-12b nije kruti planet već je stvoren od plinovitih tvari. Nalazi se u orbiti zvijezde koja je od Zemlje udaljena 870 svjetlosnih godina. Njegova masa je 50 posto veća od mase Jupitera, dok su mu je promjer gotovo dvostruko veći. Putanja novootkrivenog planeta oko njegove matične zvijezde traje nešto više od jednog zemaljskog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije ovog su mnogi mislili kako je nemoguće naći planet čija putanja oko matične zvijezde traje jedan zemaljski dan. Mislim da je prerano da bi se postavljala takva ograničenja, jer ovaj je planet dokaz da ima planeta koji su jako blizu tome", naveo je Pollacco.

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara