Otkriveno kako su izgledali posljednji dani 5.300 godina stare zaleđene mumije

Otkriveno kako su izgledali posljednji dani 5.300 godina stare zaleđene mumije
Screenshot: YouTube/linda Carolinasa

ZNANSTVENICI su otkrili nove informacije o posljednjim danima poznate europske zaleđene mumije, muškarca zvanog Otzi ili Ledenog čovjeka. Umro je nakon što je pogođen strijelama, a zatim je ledeni pokrov njegovo tijelo sačuvao tisućama godina.

U najnovijoj studiji objavljenoj jučer u časopisu Plos One prikazani su rezultati analize vegetacije koja se nalazila oko mumije stare 5.300 godina. S obzirom na to da su znanstvenici pronašli najmanje 75 vrsta mahovnjača smrznutih zajedno s Otzijem, a da je svega 30% spadalo u lokalno područje gdje je nađena mumija, zaključili su da je ostatak donesen s nekog drugog mjesta, piše CNN.

Uspinjao se dolinom Schnalstal

Stručnjaci smatraju da su se mahovnjače mogle prenijeti na Otzijevoj odjeći ili da su ih na to mjesto donijeli biljojedi, poput alpskog kozoroga, vrste divlje koze.

"Analizirali smo sadržaj sitnih ostataka leda koji su se nalazili oko njega, njegove odjeće i opreme, pa čak i unutar njegovih prehrambenih organa", rekao je ekolog i biolog Jim Dickson sa Sveučilišta Glasgow.

Neke od nađenih vrsta identificirane su kao mahovnjače koje i danas postoje u dolini Schnalstal, što sugerira da je Otzi putovao tim područjem na svom usponu do ledenjaka koji je na kraju postao njegovo posljednje počivalište.

Hipoteza o njegovoj smrti

Znanstvenike je posebno zaintrigirala jedna vrsta mahovine, neckera complanata, koja raste u šumama, a koja je pronađena na Otzijevoj odjeći, ali i u njegovoj utrobi. Dickson smatra kako je otkriće ove vrste mahovine "najbolji mogući dokaz da se Ledeni čovjek penjao na sjever uz Schnalstal, a ne uspinjao po drugim susjednim dolinama“.

Ovi nalazi potvrđuju studiju iz 2007. godine koja je analizirala pelud što se nalazila u Otzijevom crijevu kako bi rekonstruirala njegovu rutu. Istraživanje je tada zaključilo da je Otzi u svoja posljednja 33 sata svog života putovao s nižih predjela s “drvećem koje voli toplinu“ do područja visine 3.000 metara.

Posljednjih nekoliko godina znanstvenici su kreirali hipotezu o njegovoj smrti. Po njihovom scenariju, Otzi se možda vratio u svoje rodno selo na Alpama gdje je sudjelovao u nekoj vrsti sukoba zbog čega je pobjegao u planine i tamo umro.

Što do sada znamo o Ledenom čovjeku

Otzijevo tijelo otkrili su planinari 1991. tijekom planinarenja na sjevernim talijanskim Alpama. Posljednjih 25 godina njegovo mumificirano tijelo znanstvenicima je davalo bogat uvid u ranu ljudsku povijest, odnosno u život tijekom bakrenog doba.

Ledeni čovjek je živio između 3100. i 3370. godine prije Krista. Bio je visok 1,55 metara i imao je blago mišićavu strukturu. Težio je 50 kg. Lice mu je bilo usko i šiljasto, a koža tetovirana i preplanula. Imao je smeđe oči, dugu tamnu kosu i razbarušenu bradu.

Umro je kad je imao 46 godina, što se za to vrijeme smatralo starim, nakon što ga je netko pogodio strijelom u leđa.

Imao je ranu na desnoj ruci, što ukazuje na borbu, koja nije uspjela zacijeliti prije njegove smrti. To znači da se sukobio prije nego što je pogođen strijelom. Zbog ozljede ruke bilo mu je otežano pripremiti oružje za ponovni sukob. To je najvjerojatnije razlog zašto su luk i strijele pronađene pored njega bile nedovršene.

Uz njega je nađena i bakrena sjekira koja je mogla funkcionirati kao oružje i oruđe, ali i kao statusni simbol. Odjeća mu je bila izrađena od kože i pletene trave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara