otkriveno spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice ipk-a "Osijek"

Na poljoprivrednom dobru IPKa "Osijek" uz cestu Vukovar Osijek, nedaleko Borova, danas je na mjestu masovne grobnice na toj lokaciji otkriveno spomenobilježje koje je podignulo Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Od 17. travnja do 10. svibnja 2001. iz te su masovne grobnice ekshumirani posmrtni su ostatci 24 hrvatska branitelja i civila.

Spomen-obilježje su otkrili članovi obitelji pogubljenih žrtava Nikola Rašić i Dragana Jelečanin, a zatim su vijence podno spomen- obilježja položila državna i druga izaslanstva. U ime Predsjednika Republike vijenac je položio pročelnik Vojnog kabineta predsjednika general bojnik Krešimir Kašpar, u ime Vlade ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić i Hrvatskog sabora zastupnik Marijan Maršić. Vijence su položila i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovora, Vladina povjerenica za Osječko-baranjsku županiju te zajedničko izaslanstvo udruga iz Domovinskog rata.

U Hrvatskoj je do danas otkriveno 137 masovnih grobnica. Iz masovnih i pojedinačnih grobnica do sada je ekshumirano 3411 ljudi, od kojih je identificirano 2844, a neidentificirano 577. Na popisu nestalih još je 1245 ljudi, od njih 482 hrvatska branitelja. U Osječko-baranjskoj županiji otkriveno je 16 masovnih grobnica, a još nije poznata sudbina 96 ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko stotina Vukovaraca odalo je danas počast ubijenim braniteljima i civilima u Borovu, kamo su nakon pada Vukovara u studenome 1991. dovođeni zarobljeni branitelji i civili od kojih je stotinjak pogubljeno, a njihova tijela bačena u Dunav. U spomen na njihovu žrtvu u Dunav je bačen vijenac s ophodnog čamca MUP-a. Molitvu za poginule, zatočene i nestale hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar molio je fra Ante Perković, župnik župe sv. Josipa Radnika u Borovu naselju.

Odavanje počasti žrtvama u Borovu priređeno je u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. U agresiji na Vukovar 1991. ubijeno je oko 1600 hrvatskih branitelja i civila, ranjeno je nekoliko tisuća osoba i prognali 22.000 Hrvata i ostalih ne-Srba.

Dvanaest godina nakon srpske agresije u svoje domove u Vukovaru još se nije vratilo oko 4000 prognanih Vukovaraca, a 456 vukovarskih branitelja i civila nalazi se na popisu nestalih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara