Otkriveno spomen-obilježje u Gornjoj Bučici

U Gornjoj Bučici u glinskom Pokuplju danas je svečano otkriveno spomenobilježje za 17 poginulih hrvatskih branitelja i civila iz tog mjesta koje su u listopadu ratne 1991. mučki ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojba i agresorske JNA. L

Spomen-obilježje u počast nevinim žrtvama iz Domovinskog rata podignulo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

U nazočnosti izaslanstava predsjednika Republike Hrvatske, Vlade i Hrvatskog sabora, Sisačko-moslavačke županije i grada Gline, udruga iz Domovinskog rata te članova obitelji poginulih branitelja i civila spomenik su otkrili potpredsjednica Vlade, ministrica Jadranka Kosor, te majka i supruga poginulih hrvatskih branitelja Zlata Rožanković.

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Kosor podsjetila je da je "spomen-obilježje u Gornjoj Bučici podignuto na mjestu 140. masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata, da je to mjesto s kojeg cijeloj javnosti još jednom poručujemo da ne ćemo i ne smijemo zaboraviti što se dogodilo za vrijeme krvave srpske agresije i herojske obrane domovine i hrvatske neovisnosti i samostalnosti u Domovinskom ratu, da ne ćemo zaboraviti hrvatske žrtve u tom ratu".

Naglasila je "kako se pokazalo da u slučaju žrtava iz Domovinskog rata nije točna narodna izreka da vrijeme liječi sve rane, već da majkama koje su izgubile svoje sinove i ženama koje su izgubile svoje muževe ništa ne može zaliječiti rane koje su sve bolnije što vrijeme više prolazi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kosor je podsjetila da je "na popisu nestalih i zatočenih u Hrvatskoj još 1167 hrvatskih branitelja i civila" i da će se "za njima tragati sve dok se ne rasvijetli i zadnji slučaj nestalog ili zatočenog hrvatskog branitelja ili civila".

Glinski gradonačelnik Marko Sremić podsjetio je da je u Gornjoj Bučici iz triju masovnih grobnica (jedne s po tri i dvije s po četiri žrtve), te iz šest pojedinačnih grobišta ekshumirano 17 posmrtnih ostataka ubijenih mještana; dvoje hrvatskih branitelja i 15 civila, uglavnom staraca.

Spomen-obilježje u G. Bučici, po Sremićevim riječima, svjedoči o velikoj žrtvi koje je to mjesto u glinskom Pokuplju dalo u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Podsjetio je da je na glinskom području za velikosrpske agresije poginulo ili nestalo 390 hrvatskih branitelja i civila, da su do sada iz 17 masovnih grobnica i većeg broja pojedinačnih grobišta ekshumirani posmrtni ostatci 244 hrvatska branitelja i civila te da se još traga za 146 nestalih ili zatočenih hrvatskih branitelja i civila.

Počast za 17 žrtava iz G. Bučice u Domovinskom ratu odali su prigodnim govorima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća izaslanik Predsjednika RH pročelnik Predsjednikova Vojnog kabineta general bojnik Krešimir Kašpar i sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac.

(Hina) xzmalj yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara