Otkriveno za što USKOK sumnjiči Josipu Rimac

Otkriveno za što USKOK sumnjiči Josipu Rimac
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

JOSIPA Rimac oko 20 sati dovedena je na ispitivanje u USKOK nakon što je danas uhićena u sklopu akcije u kojoj je uhićeno ukupno 13 osoba.

> FOTO Josipa Rimac dovedena na ispitivanje

Sada već bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave sumnjiči se za trgovinu utjecajem i primanje mita. Točnije 45.000 eura, za koliko se sumnjiči da je preko svoje sestre trebala dobiti, a kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektrane kod Knina.

> Uhićeni Josipa Rimac, šef Hrvatskih šuma... Njihovi odvjetnici dali nove informacije

USKOK sumnja da je Rimac trebala dobiti 45.000 eura koji su joj se trebali isplatiti preko sestre

Njezina sestra radi za Generali osiguranje te je trebala napraviti policu za vjetroelektrane, za što je trebala dobiti brokersku proviziju. To su s njom dogovarali, kako se sumnja, Dragan Stipić i Milenko Bašić, a od te provizije 45.000 eura je išlo Josipi Rimac, javio je Večernji list. Nakon toga ona počinje, kako se sumnjiči, raditi pritisak na Hrvatske šume da promjene negativna mišljenja koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrana.

Sve se događalo krajem 2019. i početkom 2020. te je C.E.M.P. na koncu dobio pozitivno mišljenje.

USKOK sumnja da su Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma, i Ivan Melvan iz ispostave Hrvatskih šuma Split bili ti koji su na koncu dali pozitivna mišljenja.

Prije Josipe Rimac ispitan je HDZ-ov šef Hrvatskih šuma na kojeg je, kako sumnja USKOK, Rimac vršila pritisak. Njegov je odvjetnik rekao da se branio aktivno. 

"Iznosio je aktivnu obranu. Trajala je više od dva sata. Aktivno se branio, iznosio obranu i poricao ono što mu se stavlja na teret. Radi se o firmi za izgradnju vjetroelektrane kod Knina. Gospodin Jakupić je naplatio 5,6 milijuna kuna duga. Ostala je neka šumska šteta od 248 tisuća kuna", rekao je Terešak u Dnevniku Nove TV.

Ranije večeras oglasio se Željko Gulišija, odvjetnik Josipe Rimac. 

Odvjetnik Josipe Rimac: Ne vidim nikakvo kazneno djelo

"Znam vrlo malo jer još nema rješenja o provođenju istrage i nemam pouku o pravima, tako da puno ne znam. Koliko znam, napravljena je pretraga i u Zagrebu i u Kninu", rekao je Gulišija. Na pitanje je li nešto pronađeno odgovara da, koliko on zna, nije. 

Kazao je da ne može pretpostaviti hoće li Rimac biti pri vrhu ili pri dnu osumnjičenih. "Ako ide po nekakvom redoslijedu, onda sigurno nije među prva tri. To nam je jasno. No, koja je po redu, nemam pojma", rekao je. 

Rekao je da će Josipi Rimac savjetovati da iznese obranu. "Savjetovat ću je da iznese obranu. Hoće li odgovarati na pitanja, to ćemo vidjeti", rekao je. 

"Ne znam koliko toga ima, koja djela, s kojim je osumnjičenikom povezuju, tako da to ne mogu reći", odgovorio je na pitanje hoće li to biti opširna obrana.

Odvjetnik predsjednika Uprave Hrvatskih šuma kazao je da se njega tereti da je radio sve na nagovor Josipe Rimac.

Gulišija kaže: "Ja ne znam. Poznavajući Josipu Rimac u to ne vjerujem i temeljem podataka koje ja imam, ja ne vidim ništa sporno", kazao je. 

"Ono što ja znam, znam putem medija. U ovom trenutku ne vidim da je počinjeno ikakvo kazneno djelo. No to je moje mišljenje i vidjet ćemo je li", rekao je. 

"Temeljem onoga što je napisano ne vidim da bi ona svojim postupanjem počinila bilo kakvo kazneno djelo. No moram vidjeti točni činjenični opis da bi o tome mogli detaljnije razgovarati", kazao je. 

Među uhićenima u današnjoj akciji su i sad već bivša pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac te Ružica Njavro, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede.

Policija je u petak u Splitu uhitila i Ivana Melvana, voditelja Uprave Hrvatskih šuma u tom gradu, koji je nakon toga odvezen u Zagreb gdje će dati izjavu u PNUSKOK-u.

Među uhićenima su i Ante Sladić, poduzetnik iz Šibenika koji će tijekom dana također biti doveden u Zagreb na ispitivanje, te Nataša Turbić, HDZ-ova načelnica Gračaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara