Otkuda novac? Nije bitno, jer u Hrvatskoj je za njih sve po zakonu

Otkuda novac? Nije bitno, jer u Hrvatskoj je za njih sve po zakonu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL / FaH / 123rf / Dusko Marusic/PIXSELL

"PEOPLE must trust us!" poznati je govor iz europskog parlamenta koji je 2013. godine izgovorila Ingrid Antičević Marinović. Bio je to povijesni govor, jer ne samo da je postao viralan zbog lošeg engleskog SDP-ove zastupnice, već je to bio sukus zajedničke borbe i HDZ-a i SDP-a protiv toga da nam Europska unija nametne strože i rigoroznije provjere imovine političara te posebno onaj zakon koji regulira sukob interesa.

Izborili su se da ih zakon ne kažnjava zbog muljanja s imovinom

Zahvaljujući dobivenoj bitci iz 2013. godine, potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić jučer je mogao, nakon afere koja je buknula u medijima, jednostavno prepraviti podatke iz imovinske kartice te ustvrditi da je za njega, HDZ i premijera Andreja Plenkovića, afera okončana.

>> Kako je propali poduzetnik Lovro Kuščević postao najbogatiji ministar u vladi?

>> Odakle Tolušiću novac?

>> Goran Marić jedan je od najbogatijih ministara. Otkud mu novac?

Baš isto što je nedavno, kada su novinari otkrili vikendicu u Živogošću, ministar Goran Marić mogao reći da je sve po zakonu, dok je ministar Lovro Kuščević mirno mogao odmahnuti rukom i reći da "portali svašta pišu", kada su novinari pitali o tome kako se obogatio i čija je ono kuća u bračkoj uvali. A sve je naravno, moglo i moralo biti drugačije. Krenimo redom.

Što se tražilo 2013. godine?

U veljači 2013. godine iz Bruxellesa se tražilo da se za Hrvatsku uvede monitoring i nakon ulaska u Europsku uniju pa je podnesen prijedlog, odnosno sedam amandmana temeljem zaključka da Hrvati ne zadovoljavaju visoke standarde Europske unije i to primarno u borbi protiv sukoba interesa, korupcije i organiziranog kriminala. Jedan od amandmana bio je da se mora na transparentniji način pratiti imovina sudaca, kao i da Hrvatska mora pripremiti novi zakon za zapljenu imovine. Posebno je bio zanimljiv onaj koji definira sukob interesa.

"Hrvatska nije učinkovito provodila sve zakonske mjere kako bi se spriječio sukob interesa. Podsjećamo da je sukob interesa uzrok korupcije, prijevare i lošeg upravljanja. Pozivamo Hrvatsku da predloži nove zakone o lobiranju, ali i pristupu informacijama, čime bi se učvrstila prevencija u borbi protiv korupcije i prijevare, posebno u javnoj upravi. Pozivamo vladu da u potpunosti implementira zakonodavni paket o javnim nabavama i zakone vezane za financiranje političkih stranaka i izbornih kampanja", bio je jedan od amandmana.

I ovako blag zakon im je previše

Predlagao se stroži zakon i kaznene odredbe za sukob interesa, no kao što smo napisali u uvodu, zajednički napori HDZ-a i SDP-a urodili su plodom. Umjesto rigoroznog zakona, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa najčešće izriče opomene koje nemaju nikakvog efekta na hrvatske političare, kao ni rijetke novčane kazne koje su male u odnosu na primanja zastupnika u saboru te predstavnika državne i lokalne vlasti. I takve, smanjenje ovlasti Povjerenstva, previše su Plenkovićevu HDZ koji će ih izmjenama zakona još smanjiti. Naime, i takav blagi zakon i opomene prevelika su smetnja za aktualnu vlast.

Uostalom, ustalilo se, još iz vremena Zorana Milanovića a nastavilo za vrijeme Andreja Plenkovića, da nakon što novinari otkriju aferu s imovinom, dužnosnici jednostavno naknadno preprave imovinske kartice. I tu prestaje bilo kakvo preispitivanje motiva političara zašto kriju svoja primanja i nekretnine kao i to da se napokon ispita njihovo porijeklo imovine.

Bahate ministrice i ministri

Tu nemoć obilato u posljednje vrijeme koriste ministri Tolušić, Marić, Kuščević i Gabrijela Žalac koja je aferu sa skupocjenim Mercedesom zaustavila izjavom da automobil pripada roditeljima pa da ga nije ni morala prijaviti. Nakon što se pozvala na "zakon", mirno je u jeku afere mogla gostovati u Temi dana HTV-a i odgovarati na pitanja koja se tiču samo njenog rada kao ministrice u vladi.

Sada se na isti način bahati i Tolušić. Naime, i on je u imovinskoj kartici prepravio novoizgrađenu nekretninu u Virovitici te sada stoji da je to "kuća s okućnicom" s 1587 metara četvornih, umjesto ranije prijavljenih 165 metara četvornih koji su se odnosili samo na "kuću". Procijenjenu cijenu nekretnine ostavio je onu staru, 950 tisuća kuna. U listopadu prošle godine prijavio je da je to njegova imovina i njegove supruge, a sada stoji da je to samo njegova imovina. Cijela afera sada se svodi na nesklad napisanog u imovinskoj kartici te stvarnog stanja.

Odakle vam novac?

No, opet ostaje niz neodgovorenih pitanja, a prije svega ono osnovno pitanje: Odakle Tolušiću novac? Riječ je o čovjeku koji je od početka u državnoj službi, od vježbenika u Uredu državne uprave, župana pa do aktualnog potpredsjednika vlade s resorom poljoprivrede.

Na isto pitanje ne žele odgovarati ni Kuščević, Marić, a ni Žalac jer misle da ne moraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara