Otpušteni građani BiH optužuju Hrvatsku za kršenje zakona

ČLANOVI udruga građana Bosne i Hercegovine koji su u razdoblju od 1992. do 1995. godine otpušteni s radnih mjesta u Hrvatskoj (UGORCRO-BiH) najavili su masovne prosvjede zbog navodnog ignoriranja njihovih prava za što odgovornim drže hrvatske vlasti, objavilo je u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje".

Predsjednik skupštine UGOR-CROBiH Sinan Hujdur izjavio je kako su netočne tvrdnje hrvatske ministrice pravosuđa i uprave Vesne Škare-Ožbolt da se ljudska prava u Hrvatskoj u cijelosti poštuju.

"Nama državljanima BiH koji smo do 1992. godine crnački radili i izgrađivali Hrvatsku a potom smo nasilno izjureni iz svojih poduzeća, Hrvatska izravno krši elementarna ljudska prava", kazao je Hujdur.

On je optužio hrvatske vlasti kako prema otpuštenim državljanima BiH provode diskriminatorsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je ilustrirao činjenicom da se oko tri tisuće tužbi građana BiH kojima se traži vraćanje na posao ili ostvarivanje prava stečenih temeljem radnog angažiranja u Hrvatskoj nalazi "u ladicama hrvatskih sudova" a da se na procesuiranje nekih od ovih predmeta čeka i po 15 godina.

Oko šest tisuća članova udruge otpuštenih iz poduzeća u Hrvatskoj tvrde kako nisu uspjeli ostvariti prava koja im po zakonu pripadaju pa ni dobiti mirovine čak i kada su dobili odgovarajuća rješenja.

"Te i takve slučajeve nudimo ministrici Škare-Ožbolt kao kontraagrumente za njene izjave o ostvarivanju prava i sloboda u Hrvatskoj. Uostalom, pozvali smo predstavnike Human Rights Watch-a da ih upoznamo s našim iskustvima u Hrvatskoj", kazao je tajnik udruge UGOR-a Zijad Rizvanović.

On je također najavio pojačani pritisak na vlasti BiH kako bi im pomogli u ostvarivanju prava stečenih u Hrvatskoj, a ne bude li tako u roku od trideset dana planiraju organizirati prosvjede u Sarajevu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara