Otrovni kukac iz Siska prijeti i Zagrepčanima

EPIDEMIOLOŠKA služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u stanju je pripravnosti zbog najezde kukca iz roda Paederus koji je u posljednjih mjesec dana ozlijedio 30-ak građana Siska.

Taj kukac prisutan je i u Zagrebu, a biolozi smatraju da bi zbog suše i vrućine također mogao početi ugrožavati stanovništvo, piše Jutarnji list.

Kukac koji izgledom podsjeća na mrava nije agresivan i ne grize već ispušta iz tijela veliku koncentraciju otrova koji u doticaju s kožom izaziva jaku bol i peče, nakon čega nastaje crvenilo s mjehurima, nalik opeklinama. Otrov kukca deset je puta jači od kobrina. Postoji mogućnost da dođe i do sekundarne infekcija koja se liječi antibioticima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da kukac nije agresivan, čovjek u doticaj s otrovom najčešće dolazi namjernim ili nehotičnim gnječenjem kukca na koži. Stručnjaci ističu da kukac zbog svjetlosti gubi orijentaciju te zato često plazi po ljudima.

Najveći stručnjak za te kukce, dr. Josip Bakić tvrdi kako je najveća koncentracija kukaca u Zagrebu na Sljemenu, uz obale Save, u Maksimiru i Borongaju. Zbog trenutnih klimatskih uvjeta kukac traži vlažnija mjesta, pa mu paše i blizina ljudi, odnosno znoja s ljudskog tijela, što je jedan od razloga mogućih masovnih najezdi na naseljena mjesta.

U Sisku je širenje kukca uz pomoć insekticida stavljeno pod kontrolu, a u Zagrebu još uvijek nema informacija o mogućem trovanju, već se radi samo o pojačanom razmnožavanju zbog klimatskih uvjeta, ističe dr. Aleraj iz službe za epidemiologiju HZJZ-a u Jutarnjem listu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara