Otto von Habsburg: Treba sve učiniti da Hrvatska što prije uđe u EU

OTTO VON HABSBURG, nasljednik habsburške dinastije, ocjenjuje da je Hrvatska izrazito europska zemlja i kako bi trebalo učiniti sve da što prije postane članicom Europske unije.

Otto von Habsburg, jedan od prvih pobornika ideje europskog jedinstva, putuje po Sjedinjenim Državama gdje razgovara s američkim dužnosnicima, akademicima i pripadnicima različitih organizacija.

Govoreći za radio postaju Glas Amerike o integraciji Balkana u Europsku uniju, on se vrlo pohvalno izrazio o Hrvatskoj ocjenjujući da je na pravome putu.

"To je odlična zemlja, izrazito europska. Kada putujete po Hrvatskoj možete vidjeti cijelu Europu", kazao je on u razgovoru objavljenom u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvati su vrlo civiliziran narod. To je jedna učinkovita zemlja. Kada se uzme u obzir činjenica da Hrvatska nije dobila znatniju stranu pomoć njen oporavak je izuzetan", rekao je Otto von Habsburg.

On je bio vrlo kritičan prema glavnoj tužiteljici Haškog suda Carli del Ponte čije su ocjene o nedovoljnoj suradnji Hrvatske oko izručenja generala Ante Gotovine stajale Hrvatsku odgode početka pregovora o pristupu EU-u.

On je kritizirao način na koji ona vodi tužiteljstvo, rekavši da pokazuje kako ne razumije pravo.

"Ona traži retroaktivne zakone što je u suprotnosti s našim pravnim principima. Drugo, ona ima pristup da okrivljeni moraju dokazati svoju nevinost. To nikada nije bilo ispravno pravno načelo", rekao je Otto von Habsburg.

"Mislim da je ono što ona predlaže potpuno pogrešno i da moramo učiniti sve što možemo kako bi Hrvatska što prije postala članicom Europske unije", zaključio je on.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara