Otto von Habsurg: Ako postoji ijedna europska država onda je to Hrvatska

U POVODU 90-obljetnice atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 1914. godine dugogodišnji zastupnik u Europskom parlamentu Otto von Habsburg održao je u ponedjeljak poslijepodne u Beču konferenciju za novinstvo na kojoj je izrazio duboko uvjerenje da će Hrvatska 2007. pristupiti u punopravno članstvo Europske unije.

Pozdravivši dobivanje statusa kandidata i odobrenja za početak pregovora Hrvatske i EU, Otto von Habsburg je rekao da je Hrvatska na najboljem putu da godine 2007. postane punopravna članica Europske unije. "Ja sam nevjerojatan optimist i želim to doživjeti", istaknuo je Otto von Habsburg.

Također je naglasio da ne voli kada se izraz zapadni Balkan primjenjuje na Hrvatsku jer da ona s tim izrazom nema nikakve veze ..."zapadni Balkan je sasvim negdje drugdje, a Hrvatska je uvijek pripadala Europi".

"Kad ste u Varaždinu onda imate osjećaj da ste u Austriji, a ako ste u Dubrovniku onda kao da ste u Veneciji", rekao je Otto von Habsburg dodavši "ako postoji ijedna europska država onda je to Hrvatska".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na prilike nekad (1914.) i danas Otto von Habsburg koji je bio 20 godina zastupnik u Europskom parlamentu kazao je da su nekad velike sile miješale karte i određivale politiku, da nije puno drugačije ni danas.

Na upit da li mrzi Gavrila Principa koji je 28. lipnja 1914. počinio atentat na nadvojvodu Franza Ferdinanda, njegova ujaka, von Habsburg je odgovorio: "Ni u kojem slučaju mržnja i neprijateljstvo se ne smiju nositi u sebi".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara