Otvaranjem birališta na Novom Zelandu počeli predsjednički izbori

OTVARANJEM birališta na Novom Zelandu počeo je drugi krug izbora za predsjednika Hrvatske.

Biralište u Aucklandu, jedino na Novom Zelandu, otvoreno je večeras u 19 sati po hrvatskom vremenu, to jest u 7 sati po lokalnom vremenu, a upisana su 384 birača, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Večeras oko 21 sat po hrvatskom vremenu otvorit će se birališta u Australiji, u gradovima Sydneyu, Camberri i Melbournu, a u Perthu, koji je u drugoj vremenskoj zoni, otvorit će se kasnije.

Nakon Australije otvaraju se i birališta u Japanu i Kini. Najkasnije, sutra u 16 sati po hrvatskom vremenu, otvorit će se biračko mjesto u Los Angelesu u SAD-u.

U 50 država, koliko ih je dalo suglasnost za održavanje hrvatskih predsjedničkih izbora, glasuje se također 16. siječnja od 7 do 19 sati po lokalnom vremenu.

Pravo glasa u inozemstvu ima oko 400 tisuća hrvatskih birača, a glasovati mogu na 155 mjesta. Najviše - 42 ih je u BiH, po 15 u Australiji i Njemačkoj, te sedam u Srbiji i Crnoj Gori.

U drugom krugu predsjedničkih izbora hrvatski će građani odlučiti tko će idućih pet godina biti na čelu države - Stjepan Mesić, kandidat desetak stranaka, ili HDZ-ova kandidatkinja Jadranka Kosor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara