Otvoren 43. teološko-pastoralni tjedan ´Pluralizam u Crkvi´

U organizaciji zagrebačkoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta danas je otvoren 43. teološkopastoralni tjedan ´Pluralizam u Crkvi´, koji je okupio velik broj svećenika i redovnika iz Hrvatske, BiH, Srijema, Bačke i Boke kotorske te hrvatske dušobrižnike iz Europe i svijeta.

Otvorivši Tjedan, veliki kancelar KBF-a, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, u pozdravnoj je riječi istaknuo važnost pluralizma u životu Katoličke crkve, rekavši kako je pluralizam društvena i politička stvarnost današnjice zajedno s temeljnim pojmovima neutralnosti i snošljivosti.

Ta slojevita zbilja, naglasio je nadbiskup Bozanić, značajka je suvremenoga društvenoga i kulturnoga konteksta te je neizbježivo pitanje kako društveni pluralizam utječe na crkveni život. Crkva sam po sebi, ističe Bozanić, sadrži određenu pluralnost i raznolikost, poglavito u teološkoj misli, školi duhovnosti te u karizmama i crkvenim redovima.

Kad je riječ o pluralizmu u Crkvi, treba imati na umu da je Crkva zadana danost, da je kao takva darovana i u odnosu na društvenu stvarnost treba shvatiti i prihvatiti njezinu posebnost. Bozanić drži da pluralizam treba najviše poslužiti promicanju dijaloga tako da čuva i razvija crkveno zajedništvo.

Skup su pozdravili dekan KBF-a Stjepan Baloban, apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Giulio Einudi, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i rektorica zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer.

Sa skupa je poslan brzojav papi Ivani Pavlu II. u kojemu se izražava nada u njegov treći pastoralni pohod Hrvatskoj.

Prvi predavač Ivica Raguž sa splitskoga Teološkog fakulteta govorio je o pluralizmu kao imperativu i osnovnom pojmu kojim teologija tumači današnje stanje društva i čovjeka. Po Raguževu mišljenju pluralizam upućuje na poseban položaj Crkve u današnjem vremenu pa je pojam sekularizacije prestao biti središnji teološki izričaj za odnos Crkve i društva.

Prikazavši povijesni razvoj i ulogu Crkve danas, Raguž je istaknuo da se sučeljavanje Crkve s pluralizmom očituje dvojako: u odnosu Crkve prema društvu jer sekularno i pluralističko društvo sve više uviđa da je potrebno snažnije sudjelovanje religija i Crkava, te u otkrivanju izvorne zadaće i naravi Crkve - navještaju Božje riječi, odmaku od želje za svjetovnom moći i Crkvi kao zajednici uvjerenih, odlučnih i suodgovornih vjernika.

O pluralizmu u Crkvi u Tjednu će izlagati istaknuti teolozi Anđelko Domazet, Josip Grbac, Nedjeljko Ančić, Špiro Marasović, Tomo Vukšić, Milan Špehar i ini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara