otvoren ministarski sastanak međunarodne mreže za kulturnu politiku

Šesti godišnji Ministarski sastanak Međunarodne mreže za kulturnu politiku koji je okupio 30ak ministara kulture počeo je danas u Opatiji u hotelu "Ambasador". L

Otvarajući konferenciju, ministar kulture Antun Vujić izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska ove godine zaokružila svoju aktivnost u stvaranju međunarodne kulturne politike trima važnim skupovima. Prvi od njih jučer je završen u Opatiji na kojem su nevladine udruge raspravljale o ulozi civilnog društva u razvoju kulturne raznolikosti, drugi je današnja konferencija "Kultura, razvoj i ekonomija" i treći na kojem će ministri kulture članica Vijeća Europe raspravljati o dijalogu u kulturi i sprječavanju sukoba.

Ministar Vujić je istaknuo kako je Međunarodna mreža za kulturne politike, koja okuplja velik broj ministara kulture sa svih kontinenata, za samo nekoliko godina prerasla u uglednu udrugu.

Također je izrazio zadovoljstvo što će se u Opatiji raspravljati o kulturnoj raznolikosti u vezi s najnovijim UNESCO-ovim odlukama o očuvanju i razvoju kulturnih raznolikosti u današnjoj globalizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je kao domaćin ovogodišnje konferencije imala povlasticu odabrati temu skupa, a najviše će se raspravljati o kulturi, gospodarstvu i razvoju kulture u budućnosti. Prije prve plenarne sjednice o načinima financiranja kulture sudionici su izviješćeni o upravo održanu skupu Međunarodne mreže za kulturnu raznolikost.

Govoreći o načinima financiranja kulture, ministar Vujić na prvoj plenarnoj sjednici je naglasio kako je financiranje kulture u Hrvatskoj uglavnom vezano uz državni proračun. Istaknuo je da je su se promijenili prioriteti u financiranju kulture, dodavši da su posebno važni poticaji razvoju kulturne industrije i projekti obnove kulturne baštine.

Na drugoj plenarnoj sjednici popodne će biti govora o Međunarodnoj konvenciji o kulturnoj različitosti.

Ministar Vujić će za ministarskog sastanka susreti s više ministara sudionika konferencije, a među prvima se sastao s kineskim ministrom kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara