Otvoren regionalni forum ASEAN-a posvećen sigurnosti

DVADEST i tri šefa diplomacije Regionalnog foruma Saveza zemalja jugoistočne Azije (ARF) otvorila su u srijedu u Pnom Penu godišnji susret posvećen pitanju sigurnosti, na kojem sudjeluje i američki državni tajnik Colin Powell.

U okviru glavne teme - pitanja sigurnosti - najviše prostora biti će posvećeno sjevernokorejskom nuklearnom programu, borbi protiv terorizma i represiji u Mianmaru.

Regionalni forum jedina je struktura koja se bavi regionalnom sigurnošću u azijsko-pacifičkom području i osim deset članica ASEAN-a okuplja i velike svjetske sile. U Phnom Penh je tako stigao i američki državni tajnik Colin Powell, koji je već pozvao ASEAN da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju kako bi ta zemlje prihvatila multilateralne pregovore o svom nuklearnom programu.

"Niti jedno pitanje nije tako važno za SAD kako pitanje sjevernokorejskog programa za nuklearno oružje", kazao je Powell, te zatražio od zemalja ASEAN-a da pomognu u rješavanju tog gorućeg pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je od Mianmara zatražio hitno oslobađanje zatočene oporbene čelnice Aung San Suu Kyi, te i u tom pitanju zamolio za pomoć zemlje članice ASEAN-a.

"Danas moramo kazati čelnicima Mianmara da oslobode Aung San Suu Kyi, da oslobode njezine pristalice, da oslobode narod Mianmara i ponovno uspostave demokraciju u zemlji", istaknuo je.

Powell se pred otvaranje ARF-a sastao s kambodžanskim princem Norodomom Ranariddhom, koji je istaknuo važnost Powellova posjeta pred predstojeće opće izbore u Kambodži 27. srpnja.

Na ARF-u će sudjelovati i predstavnici EU, Kanade, Rusije, Kine, Japana, Australije i Indije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara