Otvorena birališta u drugom krugu izbora za vojvođanski parlament

U NEDJELJU u 7 sati otvorena su birališta u Srbiji na kojima će građani izabrati buduće gradske i općinske čelnike, a u Vojvodini i zastupnike za Skupštinu Pokrajine.

Biračko pravo u Vojvodini ima 1.659.177 građana koji će u današnjem drugom krugu izbora do 20 sati moći glasovati za predsjedničke kandidate 45 općina, a odlučivat će i o sastavu druge polovice vojvođanskog parlamenta.

Pokrajinski izbori odvijaju se po kombiniranom izbornom sustavu: većinskom i proporcionalnom.

U prvom krugu glasovanja za vojvođanski parlament, koji je po proporcionalnom sustavu održan 19. rujna, najveći broj mjesta od ukupno 120 pripao je Srpskoj radikalnoj stranci (21), iza koje slijede Demokratska stranka (15), Koalicija "Zajedno za Vojvodinu" i Savez vojvođanskih Mađara (6), itd.

U drugom krugu, koji se odvija po većinskom izbornom sustavu, bit će izabran sastav druge polovice vojvođanskog parlamenta.

Srpski radikali i po ovom izbornom sustavu imaju najveći broj kandidata za preostalih 60 mjesta u Skupštini Vojvodine.

Jedina stranka Hrvata u Vojvodini, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, prije dva tjedna osvojila je jedan mandat u Skupštini Vojvodine, a za drugi će se morati izboriti u drugom izbornom krugu. Ako dobije veći broj glasova birača na sjeveru Vojvodine, u pokrajinski parlament ući će Petar Kuntić, predsjednik DSHV-a.

Usporedno s pokrajinskim izborima održava se i drugi krug glasovanja za predsjednike općina odnosno gradonačelnike, koji će po novom zakonu o lokalnoj samoupravi imati mnogo veće ovlasti.

U Novom Sadu za mjesto prvog čovjeka grada bore se kandidat DS-a Borislav Novaković i kandidatkinja SRS-a Maja Gojković.

U Subotici građani bi se trebali odlučiti između predstavnika DS-a Olivera Dulića i kandidata Saveza vojvođanskih Mađara Geze Kucsere.

DSHV je, kao i u prvom krugu, pozvao Hrvate u Subotici da glasuju za kandidata stranke Saveza vojvođanskih Mađara s kojom imaju dugogodišnju političku suradnju.

(Hina) xjsta ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara