Otvorena džamija u Stocu

U SREDIŠTU Stoca danas je službeno otvorena obnovljena Sultan Selimova džamija koju su za vrijeme hrvatskobošnjačkih sukoba srušili pripadnici HVO točno na današnji dan prije deset godina.

Na svečanosti pred više tisuća vjernika vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić je pozvao da novoobnovljena stolačka džamija "bude mjesto iz kojeg će sijati mir". Otvaranje obnovljene stolačke džamije Cerić je ocijenio kao veliki dan za Stolac, BiH, Europu i svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je također pozvao na međusobno toleriranje i uvažavanje različitih vjera i nacija u BiH, rekavši kako je BiH zbog tih različitosti jedan od najljepših dragulja u povijesti ljudske civilizacije.

Mostarski muftija Seid Smajkić je u svom istupu zamjerio što rušitelji džamije u Stocu još nisu privedeni pravdi. Smajkić je odbacio primjedbe da je stolačka džamija nelegalna, odnosno da izgrađena na spornom mjestu, rekavši kako je dozvola za izgradnju dobivena od fedralnih vlasti.

Predstavnici katoličke crkve su ranije upozoravali kako se stolačka džamija obnavlja na mjestu gdje je nekada (prije dolaska Otomanske vlasti) bila, po njihovim tvrdnjama, katolička crkva, te su predlagali da se džamija ne obnavlja na tom nego na drugom mjestu. Islamska zajednica u BiH nije prihvatila takve prijedloge.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara