Otvorena izložba "Prekrivene oči" Miroslava Šuteja

Otvorena izložba "Prekrivene oči" Miroslava Šuteja

NOVI izložbeni projekt slikara i grafičara Miroslava Šuteja "Prekrivene oči" može se od večeras razgledati u Umjetničkome paviljonu prostoru za koji je taj projekt i osmišljen.

Izložbom koju je večeras u nazočnosti umjetnika otvorila pomoćnica ministra kulture Goranka Horjan završava se i godina u kojoj je Umjetnički paviljon ugostio umjetničke koncepcije osmišljene baš za njegov prostor, istaknuo je ravnatelj Paviljona Radovan Vuković.

Za Vukovića posebno je zadovoljstvo što je postavljanjem umjetničke instalacije Miroslava Šuteja, koja je i svojevrstna sinteza umjetnikova dosadašnjega rada, stavljena i točka na i na zanimljivu dvogodišnju umjetničku pripovijest.

Vuković je podsjetio na prvotnu ideju izložbe po kojoj je cijeli Umjetnički paviljon trebala prekriti piramidalna konstrukcija rekavši kako se nada da će se i taj projekt u skoroj budućnosti ostvariti.

Instalacija "Prekrivene oči" jedinstven je pak izložbeni projekt sastavljen od tri dijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako se u središnjem dijelu izložbenoga prostora nalazi podna grafika "Labirint" u digitalnom tisku na foliji dimenzija 1000 puta 1000 centimetara.

I dok je u lijevome krilu Paviljona postavljen reklamni rotirajući panel dimenzija 420 puta 1020 centimetara s aplikacijama dva crteža dimenzija 400 puta 500 centimetara, u desnom krilu posjetitelji mogu vidjeti kiparsku instalaciju sastavljenu od 160 figura visine 200 centimetara s crnim povezima u visini očiju, a izrađenih od stiropora, gaze i platna.

Povjesničar umjetnosti akademik Tonko Maroević, jedan od autora predgovora katalogu izložbe, smatra da Šutejev "ulazak" u Umjetnički paviljon daje tom prostoru novo značenje.

U tri "stavka" Šutejeve instalacije istaknute su neke od glavnih komponenata njegova polustoljetnoga umjetničkog rada - jednostavnost, kreativnost i mijene, istaknuo je Maroević.

Kiparskom instalacijom po kojoj je cijeli projekt nazvan "Prekrivene oči" Šutej nas pak, rekao je Maroević, "gestom velikoga umjetnika vodi korak dalje od izazova retine, odnosno upućuje nas na ono što se krije s druge strane vizualizacije".

Izložba će biti otvorena do 6. veljače iduće godine.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara