otvorena izložba židovske sakralne umjetnosti tonyja franovica

Izložba židovske sakralne umjetnosti mlađeg zagrebačkog umjetnika židovskog podrijetla Tonyja Franovica, otvorena je večeras u prostorijama USAIDa u Zagrebu.

Izložene su fotografije koje dočaravaju kako je Franovic ukrasio dvije sinagoge u Washingtonu, zatim dekorativni kristal (vaze, tanjuri, zdjele, čaše, boce), te sakralni predmeti od željeza i bronce.

´Svojim radovima Tony donosi citate iz židovske sakralne umjetnosti, a svoj je umjetnički pravac duboko ukorijenio u tradiciju upotrebljavajući biblijske motive (izlazak iz Egipta, gradnja hrama), no uz te motive Tony se u posljednje vrijeme koristi i mitovima i legendama´, istaknula je predsjednica Odbora za zaštitu židovske baštine pri zagrebačkoj Židovskoj općini Mira Wolf.

´Jednoga dana kada u Praškoj ulici u Zagrebu na mjestu gdje je bila sinagoga, a koja je srušena za vrijeme Drugog svjetskog rata i holokausta, budu sagrađeni Židovski kulturni centar i sinagoga, svoje će mjesto naći i umjetnost Tonyja Franovica´, rekla je Wolf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tony Franovic rođen je 1964. u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU).

U akademskoj godini 1992./93. priključio se fakultetskom projektu u Aradu u Izraelu, a godine 1994./95. bavio se umjetničkim radovima u Židovskom kulturnom centru pri američkom sveučilištu u Washingtonu.

Od 1995. asistent je na zagrebačkoj ALU. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u domovini i inozemstvu.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara