Otvorene terase, zagrebačka špica pusta: "Oni koji sjedaju su oduševljeni"
NAKON više od tri mjeseca ugostitelji su danas otvorili terase, nakon što im je to dozvolio Nacionalni stožer civilne zaštite. Index je rano jutros već krenuo u obilazak zagrebačkog centra, svi su kafići i restorani postavili terase, no tek su poneki imali goste. Budući da je jutro i hladno je, građani još uvijek uglavnom dolaze po kave za van, rekli su nam konobari s kojima smo razgovarali.
Obišli smo Cvjetni, Preradovićevu, Varšavsku, Tkalčićevu, Gajevu i Dolac i sve je bilo pusto, tek pokoji stol je bio zauzet, a ugostitelji očekuju ipak veći priljev gostiju oko podneva, kad zatopli.
"Svi gosti koji sjedaju oduševljeni su što smo otvorili"
Sve ovisi naravno i o poziciji pa je tako Mala kavana na Trgu bana Jelačića bila još donekle popunjena s obzirom na to da je ista na suncu pa su ljudi uživali ispijajući kavu na terasi s koje se pruža pogled na glavni zagrebački trg.
"Svi gosti koji sjedaju oduševljeni su što smo otvorili, doslovno su mi svi nešto prokomentirali i kako su jedva čekali sjesti na terasu, a moram priznati kako smo i mi jedva čekali početi s radom. I u normalno vrijeme bi otprilike imali ovoliko gostiju u ovo doba, čim je sunce, ljudi dolaze", rekao nam je konobar Ivan iz Male kavane.
Kod nekih gosti i dalje dolaze većinom po kave za van
Zbog epidemioloških mjera koje su i dalje na snazi, još uvijek ne mogu raditi s punim kapacitetom pa imaju 12 stolova manje nego inače.
Restoran i kafić Stella bar na Cvjetnom jedan je od onih koji je i tijekom lockdowna imao više gostiju od ostalih jer su otpočetka mogli prodavati kavu za van, a gosti su se na to toliko naviknuli da su im i danas, iako su otvorili terasu, dolazili većinom po kave za van, dok su tek poneki sjeli za stol.
"Dosta kava i dalje prodajemo za van, ne znam, možda je ljudima još uvijek prehladno sjediti, a i tek je jutro, vidjet ćemo kasnije", rekao nam je konobar Anto.
Njegov kolega Danijel kaže da je jedva dočekao otvaranje.
"Dosad smo prodavali kave za van i stalno mi je bila jedna te ista ruta, pult pa unutra, a ovako je ipak zanimljivije, dođem do stola, porazgovaram s gostima. Puno je bolje kad su terase jer možemo i porazgovarati s gostima. Odmah je drugačiji ugođaj, bolja je atmosfera, na ovaj način puno više komuniciramo s gostima. Po ovome što jutros vidim, ljudi su, kako nam sami kažu, željni terasa, da mogu sjesti na kavu. Imamo dosta naših stalnih gostiju koji su stariji pa su me stalno pitali mogu li negdje tu sjesti, no morali smo imati ograđenu terasu", rekao nam je Danijel.
"Nismo prezadovoljni, ne smijemo raditi tijekom noći"
Anto, student koji konobari, kaže kako se nada da će kasnije biti više gostiju.
"Sve ovisi o vremenu, sad je malo hladnije, ali ni ovo nije toliko loše za 8 sati. No nadam se da će kasnije biti dosta bolje", kazao nam je.
Konobar Juraj iz kafića Gostiona za Index je rekao da nisu prezadovoljni ovakvim radom.
"Nismo prezadovoljni ne smijemo raditi po noći, što smo prije mogli i to nam je donosilo zaradu, tako da ćemo raditi s pola kapaciteta. A i sad imamo 20 posto manje mjesta na terasi", rekao nam je dok je pripremao terasu za prve goste.
Nada se, kaže, da će ih kasnije biti. Što se tiče prodaje kava za van, s čim su počeli prije dva tjedna, ističe kako je to slabo išlo.
"Nama nedostaju turisti"
Prošetali smo i preko Dolca gdje smo zatekli poneki stol za kojim su sjedili oni koji su obavili jutarnju kupovinu na tržnici.
Konobarica Ana radi u bistrou Amfora tik do ribarnice, a iako su mogli cijelo vrijeme raditi za van jer nude i hranu, navodi kako su otvorili tek prije dva tjedna jer nije imalo smisla otvarati prije.
"I to je otvaranje za van bilo loše, pravo gubljenje vremena jer nije bilo posla, no eto, otvorili smo kako bi ljudi opet stekli naviku dolaženja. Imamo stalne goste koji vole našu kavu pa smo radi njih otvorili, no zapravo je pravo otvaranje kad se dopusti da poslužimo ljude, da mogu sjesti, međusobno porazgovarati. Ne radimo mi radi kava, ljudi svugdje mogu otići po kavu ili si je sami skuhati doma. Dolazak u kafiće i restorane je ugođaj. To je tradicija. Tu sam 31 godinu i svi me gosti znaju, mi smo već povezani s njima, razgovaramo, izmijenimo iskustva, razmišljanja", ispričala nam je Ana.
No veliki značaj za njih imaju i turisti, kojih već godinu dana radi pandemije nema. A boji se hoće li im dolaziti i njihovi stalni gosti.
"Ljudi su još uvijek u strahu, pogotovo starija populacija, tako da ne očekujem da će još neko vrijeme dolaziti, pogotovo dok je hladno", kazala nam je.
Što se tiče današnjeg dana, iako su otvorili nakon tri mjeseca, ne očekuje puno gostiju jer je općenito ponedjeljak na tržnici dosta slab, malo je i prodavača i kupaca, pa samim time i njihovih gostiju.
Svi s kojima smo još razgovarali iskreno se nadaju da će im posao krenuti što prije, jer su financijski iscrpljeni do maksimuma, mjere su im kasnile, troškovi su bili veliki i za vrijeme održavanja hladnog pogona, dok kredite ne mogu dobiti, banke im ne daju. Mnogi od ugostitelja nadaju se i da će što prije moći otvoriti i unutarnje prostorije restorana i kafića, barem dok je vani još uvijek hladno.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati