Otvorenje 30. festivala stripa u Angoulemeu

MEĐUNARODNI festival stripa, koji ove godine slavi 30. obljetnicu, otvoren je u četvrtak u francuskom gradu Angoulemeu za stotine autora iz različitih zemalja, među kojima počasno mjesto zauzimaju Herge i Belgija.

Najstariji i najvažniji festival 9. umjetnosti ove bi godine moglo posjetiti oko 200.000 osoba. Otvorenja izložbi i uvodna događanja, primjerice službeno proglašenje nagrada, bit će posebno svečani zbog prisustva francuskog ministra kulture Jean-Jacquesa Aillagona.

Usprkos tomu, počasno mjesto imat će Belgija i jedan od njezinih najslavnijih izdanaka - Herge, tvorac ´Tintina´.

Dvadeset godina nakon njegove smrti, grad Angouleme, koji mu nikad nije dodijelio glavnu nagradu na festivalu, sprema se ispraviti taj propust imenovanjem jedne ulice Herge.

Duga pješačka ulica koja počinje kod gradske vijećnice neće se više zvati Marengo već će postati prva francuska ulica Herge (i druga nazvana po autoru stripa, nakon ulice Goscinny u Nici).

Službena svečanost odvijat će se pod pokroviteljstvom belgijske kraljevske obitelji i u prisutnosti Fanny Rodwell, udovice umjetnika.

Belgija će imati počasno mjesto i na svečanosti dodjele nagrada. Ne samo da će voditelj biti Belgijanac Philippe Geluck, autor strip lika ´Chat´, koji svojim izrekama i hladnim humorom uveseljava stranice briselskog lista ´Soir´, već će i belgijski ministar kulture dodijeliti nagradu još jednoj belgijskoj zaslužnoj ličnosti.

Nagradu će dobiti Raymond Leblanc, počasni predsjednik izdavačke kuće Lombard, koju je osnovao 1946. godine, kad je pokrenuo i strip ´Tintin´.

Festivalom, koji je prvu nagradu dodijelio 1974. godine Andreu Franquinu, duhovnom ocu ´Gastona´, Hergeovu zemljaku i prijatelju, ove će godine predsjedati još jedan Belgijanac, Francois Schuiten, autor stripa ´Cites obscures´ i prošlogodišnji dobitnik grand prixa u Angoulemeu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara