Otvoreno pismo o stanju u Hrvatskim šumama: "Što ćemo ostaviti svojim unucima?"

Otvoreno pismo o stanju u Hrvatskim šumama: "Što ćemo ostaviti svojim unucima?"

Foto: FAH, Facebook

MARINA POPIJAČ, inženjerka šumarstva i bivša djelatnica Hrvatskih šuma, objavila je otvoreno pismo u kojem se obraća svojim kolegama i upozorava na neodrživo stanje u sustavu upravljanja šumama u Hrvatskoj.

"Drage kolegice i kolege,

posljednjih dana u medijima se razvija priča o poduzeću Hrvatske šume d.o.o., a glavni akteri su još uvijek aktualni članovi Uprave i predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva. Cijela priča svodi se na ostvarenje ugovornih prava koje žele ostvariti članovi uprave i koja nije upitna. Nitko ne govori o smislu problema koji se otvorio i zašto je došlo do ove apsurdne situacije. Za početak obraćam se šumarima koji su kroz dva i pol stoljeća očuvali šume u Republici Hrvatskoj u svim teškim situacijama i svojim djelovanjem omogućili da se naše šume nazivaju najljepšima u Europi i šire.

"Što ćemo ostaviti svojim unucima? "

Mi svaki dan slušamo o poduzeću Hrvatske šume d.o.o., a ono je samo jedno trgovačko društvo sa ograničenom odgovornošću, ali koje upravlja sa 2,5 mil. hektara našeg državnog teritorija od posebne važnosti. Problem je otvoren u zadnjim medijskim napisima, a nitko ga nije javno iznio. Koja je svrha poduzeća Hrvatske šume d.o.o. i koji je cij upravljanja nacionalnim bogatstvom? Da li poduzeće Hrvatske šume d.o.o. posluju isključivo kako bi ostvarile što bolje poslovne rezultate ili da vode apsolutnu brigu o našim šumama? Ako je smisao da se ostvaruje što bolji poslovni rezultat onda se propisani sječivi etat uvijek može povećati za još bolje rezultate, ali što kada se potroši sve bogatstvo koje smo naslijedili od naših pradjedova? Što ćemo ostaviti svojim unucima? Ostvareni rezultati u zadnjih četiri godine nisu pošteno prikazani jer nitko nije rekao da su za takvi rezultati poslovanja ostvareni uz financiranje iz sredstava OKFŠ-a u iznosu od gotovo 500 mil. kuna. Dakle, dobit je ostvarena isključivo korištenjem sredstava OKFŠ-a i na taj način su oštećeni svi porezni obveznici Republike Hrvatske, čime će biti načinjena ogromna šteta svim građanima Lijepe Naše ukoliko se isplate bonusi, a svi o tome šute.

Kod imenovanja prozvane Uprave poduzeća nitko se iz struke nije javno zapitao kako na čelo strateškog poduzeća dolazi jedan matematičar i jedna informatičaka, te kolega šumar koji ima vrlo malo radnog staža u praktičnom šumarstvu. Nitko se od naših strukovnih udruženja nije javno oglasio i protestirao protiv takvog imenovanja, a još manje zapitao koji je njihov cilj na takvim funkcijama? Oni su kao menađeri ostvarili relativno dobre poslovne rezultate, ali nitko od ekologa, biologa i samih šumara nije javno iznosio njihove poslovne odluke u upravljanju sa nacionalnim bogatstvom u odnosu na potrebe struke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šume u Republici Hrvatskoj predstavljaju naše najveće prirodno bogatstvo. Za upravljanje takvim bogatstvom još uvijek nije donesena Strategija šumarstva koja bi zadala osnovne ciljeve za način i raspolaganje tako vrijednim resursom i omogućila dugoročno planiranje i u daljnjem razdoblju. Hrvatske šume d.o.o. imaju snagu kao veliko i jedino državno poduzeće za upravljanje državnim šumama, te trebaju provoditi održivo gospodarenje šumama i šumskim zemljištem uz povećanje proizvodnosti i ekonomskog doprinosa šuma i šumskih zemljišta. Istovremeno trebaju voditi računa o genskoj raznolikosti, ali i njezinoj dostupnosti svima sukladno odredbama Nagoya protokola.

Koja je uloga Hrvatskih šuma?

Svojim gospodarenjem šumama trebaju povećati doprinos šuma i šumskih zemljišta u smanjenju učinaka klimatskih promjena, spriječiti odšumljavanje (deforestaciju) koja ima najveći učinak na promjenu zalihe ugljika u postojećim šumama prema Kyotskom protokolu, te osigurati doprinos i povećati efikasnost šumarstva u energetskoj održivosti. Svojim djelovanjem Hrvatske šume d.o.o. dužne su uspostaviti partnerski odnos svih dionika koji se vezuju uz šumu, jačati svijest javnosti o važnosti gospodarenja šumama, unaprijediti prikupljanje podataka o šumama i omogućiti dostupnost informacija i podataka o šumskim ekosustavima. Da bi se u potpunosti ostvarili uvjeti za provođenje takvog djelovanja, osnivač poduzeća, Republika Hrvatska, mora se odrediti koja je uloga poduzeća Hrvatske šume d.o.o.?

Kao najveći poslodavac u šumarstvu Hrvatske šume d.o.o. mogu i trebaju stvarati preduvjete razvoja kako bi se zadržala naseljenost, odnosno zaustavio trend iseljavanja i pad demografske obnove, povećanjem konkurentnosti šumarstva, poboljšanjem stanja okoliša i krajolika, te poboljšanjem kvalitete života u ruralnim područjima i podupiranjem diversifikacije ruralnog gospodarstva.

Nakon otvorenog slučaja vezanog za Upravu poduzeća Hrvatske šume d.o.o. ipak očekujem od svojih kolega šumara da se očituju o problemima koji su nastali u zadnjih šesnaest godina u našem sektoru i da se više angažiraju na očuvanju šuma u Lijepoj Našoj, a svi se opravdavaju kao ih je strah javno istupiti.

Lijepi pozdrav,

Marina Popijač

U Zagrebu, 28. srpnja, 2016. godine"

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara