Otvoreno pismo sindikata TLM-a vladi

PODRUŽNICE Sindikata metalaca Hrvatske i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u šibenskoj Tvornici lakih metala poslale su danas otvoreno pismo Vladi sa zahtjevom da odmah opozove cijelu Upravu i Nadzorni odbor TLM-a.

"Nakon izjava zamjenika premijera Gorana Granića, potpredsjednika Vlade Slavka Linića i ministra gospodarstva Ljube Jurčića da je za katastrofalno stanje u TLM-u kriva Uprava", kaže se u otvorenom pismu koje su potpisali sindikalni povjerenici Ivan Svraka i Branko Petrić, "možemo samo pitati Vladu što još čeka." Sindikati se slažu s Vladinim prijedlogom da se TLM hitno preustroji. "Što više", poručuju Vladi, "uvjereni smo da TLM opet može biti ugledna tvrtka, ali upozoravamo da ne očekujete da će radnici vjerovati kako to mogu učiniti isti ljudi koji su TLM doveli u sadašnje stanje".

Osim toga sindikati traže od Vlade da raščisti sve račune, objasni zašto je TLM zapao u nevolje i da imenuje krivce za njegov slom. "Vlada je uostalom", kaže se u otvorenom pismu, "kao vlasnik izravan sukrivac za nastale teškoće i gubitke. "Vlada je imenovala i Upravu i Nadzorni odbor, ali ih nije opozvala kad je vidjela da ne rade dobro. Sada ne bi bilo pošteno kad bi račun za sve te promašaje bio ispostavljen radnicima. Pokušajte barem jednom učiniti ono što nije hrvatska praksa - naplatite račune krivcima za propast poduzeća", ističe se u pismu.

Na kraju otvorenog pisma Vladi sindikalne su podružnice javno pozvale sve one u poduzeću i izvan njega da se jave i pomognu u oporavku TLM-a.

Proizvodnja aluminija u TLM-uz stala je 20. ožujka, jer tvrtka nema novca za nabavu sirovina. Hrvatska elektroprivreda, većinski vlasnik TLM-a, koji dobavljačima duguje 12 miljuna dolara, zatražila je od Uprave te trvtke da u sljedećih 14 dana dostavi poslovni plan i program odvajanja zdrava od problematična dijela tvrtke, a ako to ne učini isključit će ga iz elektromreže.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara