Ovaj čovjek preživio je holokaust, a onda i masakr u sinagogi

Ovaj čovjek preživio je holokaust, a onda i masakr u sinagogi
Screenshot: CNN

JUDAH Samet je imao sedam godina kad je nacistički vojnik uperio pušku u glavu njegove majke, samo zato što je progovorila bez dopuštenja tijekom zatočeništva u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen u Njemačkoj, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ovaj osamdesetogodišnji židovski Amerikanac preživio je deset mjeseci u nacističkom koncentracijskom logoru, javlja CNN. A onda je, pukom srećom, preživio i masakr u svojoj sinagogi u Pittsburghu u subotu. 

"Nikad nije potpuno sigurno za Židove"

"To naprosto nikad ne završava. Nikad nije potpuno sigurno za Židove. To je u DNK. Ne samo američkom DNK, nego svjetskom", rekao je Samet u razgovoru za CNN.

Samet kaže da inače nikad ne kasni na obred šabata u svojoj sinagogi Drvo života, ali ovu subotu zakasnio je četiri minute. 

Kad se automobilom dovezao pred sinagogu, imao je što vidjeti. Policajac ispred sinagoge s pištoljem i napadač unutar sinagoge s poluautomatskom puškom AR-15 razmjenjivali su vatru. Mogao je čuti metke kako zuje. Tada nije još znao da je Robert Bowes već ubio 11 ljudi u sinagogi. 

"Pucao je s puškom 'mašinkom' kao... tatatatatata", prepričao je Samet i dodao da se prebacio u suvozačko sjedalo kako bi bolje vidio napadača, za slučaj da ga kasnije bude trebalo opisati policiji.

"Mrzite li čovjeka koji je ovo učinio?" upitao ga je reporter CNN-a. 

"Ne, ne znam... Mrzim to što je napravio, ali ne znam tipa. Ali očito je ispod razine ljudskog bića (eng. subhuman)", odgovorio je Samet, ironično koristeći termin koji su nacisti koristili za Židove. 

Prije 73 godine nacisti su ga odveli iz Mađarske, zamalo završio u Auschwitzu

Nacisti su odveli Sameta, s njegovom obitelji, iz rodne Mađarske prije 73 godine. Iako je vlak na koji su ukrcani išao za konc-logor Auschwitz u Poljskoj, na kraju je ipak preusmjeren za Bergen-Belsen na sjeveru Njemačke. Procjenjuje se da je u Bergen-Belsenu nastradalo 50 tisuća Židova, uključujući ikonu holokausta Annu Frank. 

No budući da je u Auschwitzu ubijanje bilo daleko većih razmjera, Samet je i tada imao sreću u nesreći. "U Auschwitzu, kad bi stigao, za 50 minuta bio si mrtav. Izišao bi kroz dimnjak. Ali u Bergen-Belsenu ubijali su vas metodom izgladnjivanja. Ali moja majka nas je sve spasila. Razdijelila bi kruh tvrd kao kamen, razmrvila bi ga na male komadiće i hranila nas šest puta na dan", ispričao je.

Njegova majka zamalo je pogubljena u logoru, ali spašena je intervencijom nacističkog zapovjednika koji je zaključio da bi mogla biti korisna kao prevoditelj budući da je govorila i mađarski i njemački. "Idiote, ako je ubiješ, nećeš imati nikoga tko može razgovarati s njima", ukorio je čuvara.

Samet je, nakon što je pobjegao iz Njemačke, odselio u Izrael i tamo služio vojsku kao padobranac. 

Sada, nakon što je još jednom preživio posljedice antisemitske mržnje, došao se pomoliti pred sinagogu, okruženu policijskom vrpcom. S njim je bila njegova kći. "Tu, sam, živ sam", rekao joj je dok su se grlili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara