KORONAVIRUS

SAD gubi bitku s koronom, ovaj graf to jasno pokazuje

SAD gubi bitku s koronom, ovaj graf to jasno pokazuje
Graf/Foto: Johns Hopkins University/EPA

PANDEMIJA koronavirusa globalno je i dalje u ozbiljnom porastu. Dok je u nekadašnjim glavnim žarištima poput Italije, Španjolske, Francuske i Velike Britanije već dulje vrijeme u padu, u nekim je zemljama i dalje u porastu - primjerice, u Švedskoj, Iranu, Indiji i Brazilu - a u nekima je novi rast uslijedio nakon dugog zatišja zahvaljujući ukidanju zaštitnih mjera, kao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a u manjoj mjeri i u Njemačkoj ili Kini.

No nigdje ponovni skok slučajeva nije tako alarmantan kao u SAD-u. To najbolje ilustrira graf s kretanjem broja novih dnevnih slučajeva gledano na milijun stanovnika, kako bi se ispravio nesrazmjer u veličini zemalja.

>>Koronavirus se širi svijetom brže nego ikad dosad

Takav graf, s usporedbom SAD-a, Kanade, Japana i Europe kao cjeline, izradili su istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins iz Baltimorea. 

"Ovo je neuspjeh vladanja, ne neizbježni ishod bolesti"

"Ovo je neuspjeh vladanja, ne neizbježni ishod bolesti", komentirao je osnivač i urednik američkog progresivnog portala Vox Ezra Klein. 

Kako se na grafu vidi, u SAD-u je početkom ovog mjeseca broj novih slučajeva počeo strelovito rasti, nakon što je bio u generalnom padu od kraja travnja. Nasuprot tome, broj novih slučajeva u padu je od sredine travnja ili početka svibnja, a posljednjih dana stagnira.

Još precizniju sliku nudi graf dnevnih slučajeva sa stranice Statista. Na njoj se vidi da je značajan rast, ne računajući uobičajene oscilacije, počeo oko 11. lipnja i nastavio se gotovo pa eksponencijalno do danas. 

Statistic: Number of new cases of coronavirus (COVID-19) in the United States from January 22 to June 28, 2020, by day* | Statista
Find more statistics at Statista

Štoviše, SAD je 25. lipnja oborio rekord po broju dnevnih slučajeva (40.212), a onda se to opet dogodilo već idući dan, s punih sedam tisuća slučajeva više (47.341). 

>>Rekordan broj novozaraženih u SAD-u: U jednom danu zabilježeno 40.000 slučajeva

SAD: 4% globalnog stanovništva, 25% slučajeva 

Dok SAD čini samo 4% svjetskog stanovništva, sada ima čak 25% globalnih slučajeva covida-19. 

Iako se ukupan broj potvrđenih slučajeva u SAD-u do danas popeo na više od 2 milijuna i 683 tisuće, stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolest (CDC) procjenjuju da je pravi broj zaraženih 10 puta veći, dakle oko 25 milijuna. Broj smrti popeo se na 128.219, iako je pravi broj vjerojatno i u ovom slučaju veći, kao i u nizu drugih zemalja. 

Dok je u, uvjetno rečeno, prvom valu (ili prvoj fazi prvog vala) glavno žarište bilo na istočnoj obali, odnosno u New Yorku, sada su glavna žarišta na jugu i zapadu SAD-a: u Kaliforniji, Teksasu, Arizoni i na Floridi. Sve ove savezne države osim Kalifornije vode republikanci, a glavnim razlogom za novi skok u broju zaraženih smatra se otvaranje ekonomije, odnosno ukidanje mjera socijalnog distanciranja. 

Kalifornija i Teksas imali su danas rekordan broj novooboljelih, a Los Angeles je postao novi centar epidemije, piše Reuters. U lipnju su čak 22 savezne države izvijestile o rekordnom porastu slučajeva.

>>Raste broj zaraženih u SAD-u, Los Angeles je novi centar pandemije

Fauci: Otvaranje unatoč preporukama stručnjaka recept je za katastrofu

Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je u razgovoru za televiziju CNN da je skok najizraženiji u saveznim državama koje nisu slijedile preporuke zdravstvenih dužnosnika da se prije otvaranja ekonomije pričeka do stalnog pada zaraza.

"To je recept za katastrofu. Sad vidimo posljedice širenja u zajednici koje je mnogo teže obuzdati nego širenja u poznatim fizičkim lokacijama poput zatvora, domova za starije ili pogona za prerade mesa", rekao je Fauci. 

S druge strane, neki za novo širenje zaraze krive i masovne prosvjede, često praćene neredima i nasilnim sukobima s policijom, koji su se proširili zemljom od 26. svibnja, dan nakon što je bijeli policajac ubio nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, Minnesota. 

Ipak, simptomatično je da gradovi koji su imali velike prosvjede poput New Yorka i Philadelphije nisu imali novi skok. Također, istraživanje koje je objavio Nacionalni biro za ekonomsko istraživanje, u kojem su korišteni podaci za više od 300 američkih gradova koji su imali prosvjede, sugerira da prosvjedi nisu uzrok novog vala zaraze. 

No sve to ne zabrinjava previše predsjednika Donalda Trumpa, koji se poziva na relativno nisku smrtnost i nastavak pada u dnevnom broju smrti kao razloge za optimizam. Tako je broj umrlih u ponedjeljak bio 593, što je daleko manje od vrhunca koji je SAD imao 21. travnja, s 2749 umrlih.

Trump gleda svjetliju stranu: Broj smrti i dalje u padu

"Broj smrti od koronavirusa je znatno pao. Stopa smrtnosti jedna je od najmanjih na svijetu. Naša ekonomija se vraća na velika vrata i NEĆE biti (opet) ugašena. Ugarke ili nove proplamsaje ćemo gasiti kako bude potrebno!" napisao je Trump u petak, na dan rekordnog broja slučajeva, na Twitteru.

Međutim, republikanski guverner Greg Abbott bio je prisiljen pauzirati postupno ukidanje zaštitnih mjera prošli tjedan nakon što je skok u broju zaraženih doveo do realne opasnosti da bolnice u Teksasu ostanu bez kapaciteta. Istu odluku donijeli su i republikanski guverner Floride i demokratski guverneri Nevade i Sjeverne Karoline. 

Kalifornija je u nedjelju naredila zatvaranje određenog broja barova, što je bio prvi veći korak unatrag u nastojanjima da se u toj državi ponovno otvori ekonomija, a prethodno su u petak i Teksas i Florida naredili zatvaranje svih barova. 

SAD i po broju smrti na milijun stanovnika premašio Europu

Broj smrti, smatraju stručnjaci, nije u međuvremenu porastao prvenstveno zbog toga što daleko veći postotak zaraženih otpada na mlađe osobe u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama. Covid-19, podsjetimo, najviše ugrožava starije i kronične bolesnike. No ako se zaraza nastavi širiti, nije isključeno da će i broj smrti ponovo početi rasti. 

Osim toga, SAD je po broju smrti na milijun stanovnika odavno premašio Europu i Kanadu.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je upozorenje zamjenice direktora CDC-a dr. Anne Schuchat da SAD naprosto ima previše zaraženih da bi mogao zaustaviti širenje mjerama koje se provode u drugim zemljama - identifikacijom i izolacijom zaraženih i njihovih kontakata. 

"Imamo naprosto previše virusa diljem zemlje trenutno, tako da je to vrlo obeshrabrujuće", rekla je u intervjuu za The Journal of the American Medical Association.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara