Ovaj vikend kontrola disco klubova koji organiziraju "pjena partyje"

Ovaj vikend kontrola disco klubova koji organiziraju "pjena partyje"
SANITARNI inspektori ovaj će vikend kontrolirati disco klubove i noćne barove koji, uglavnom na obali, organiziraju tzv. pjena partyje, te će im, dok se ne utvrdi je li pjena koju koriste štetna za zdravlje posjetitelja, privremeno zabraniti takvu vrstu zabave.

Najavio je to danas Hini pomoćnik ministra zdravstva za sanitarnu inspekciju Ivo Afrić, rekavši da su inspektori nalog za kontrolu dobili jučer, potaknuti još uvijek pojedinačnim slučajevima kada su, nakon pjena-partya, uglavnom mlađi posjetitelji, osjećali zdravstvene tegobe.

Utvrde li inspektori da organizatori zabava koriste pjenu, moći će im privremeno zabraniti uporabu sredstava za stvaranje pjene te ih izuzeti dok se ne obave potrebna ispitivanja o utjecaju pjene na ljudsko zdravlje, rekao je Afrić.

Sanitarna inspekcija, dodaje, kontrolira i proizvođače pjene, jednome je već zabranila proizvodnju, a istražuje se i podrijetlo te pjene, koja se uglavnom stvara od baza za proizvodnju šampona i deterdženata, često bez naznaka o koncentraciji sastava i uputa o načinu uporabe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je način uporabe, tvrdi Afrić, problematičan u cijeloj priči, jer je namjena pjene da stvori samo vizualni učinak (balončići u zraku), a ne da se posjetitelji namaču i kupaju.

Pomoćnik ministra je izvijestio da je inspekciji dojavljeno nekoliko slučajeva kada su mladi posjetitelji, nakon pjena-partya, osjećali zdravstvene tegobe, većinom zbog bolova u očima (primjerice u Medulinu, Makarskoj, Čakovcu).

Još se uvijek radi samo o pojedinačnim slučajevima, s obzirom na mnoštvo mladih koji se zabavljaju na taj način, no, zbog sve masovnijeg korištenja pjene na zabavama, Ministarstvo zdravstva moralo je reagirati, kazao je Afrić.

Bitnim pitanjem u rješavanju afere pjena Afrić smatra i to udovoljavaju li ugostiteljski objekti koji organiziraju pjena-partyje minimalnim tehničkim, sanitarnim i drugim uvjetima za organizaciju takve zabave te je li organizacija u njihovu djelokrugu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara