Ovaj vozač vozio je bus pun djece kroz vatru u Kaliforniji. Ovo je njegova priča

Ovaj vozač vozio je bus pun djece kroz vatru u Kaliforniji. Ovo je njegova priča
Vozač školskog autobusa Kevin McKay Screenshot: CNN

DIVOVSKI požari haraju Kalifornijom. Poginulo je najmanje 76 osoba, a traga se za 1200 nestalih.

Na društvenim mrežama i u medijima sve je više priča preživjelih, ali i onih koje opisuju prave junake, obične građane koji su riskirali svoj život kako bi spasili živote drugih ljudi. Ovo je jedna takva priča.

U autobusu je bilo 22 školaraca

Vozač Kevin McKay (41) upravljao je školskim autobusom punim djece kroz vatrene jezike kalifornijske vatre. U autobusu se vozilo 22 školaraca, piše CNN.

Uskoro je autobus bio pun dima, teško se disalo. Vozač je skinuo svoju majicu i razderao je. On i dvije učiteljice polili su komadiće tkanine vodom i dali ih djeci kako bi ih ona držala na ustima i tako lakše disala.

Kevin McKay vozio je školski autobus Osnovne škole Ponderosa Elementary School, koja se nalazi u gradu Paradiseu u Kaliforniji, tek nekoliko mjeseci i osjećao je golemu zabrinutost i odgovornost za djecu koja su se nalazila u autobusu jer je vatra proždirala sve oko njih. Tek nakon pet sati naporne vožnje uspio je mališane odvesti na sigurno područje.

Vatra se širila na sve strane

Vatra je zahvatila područje Kalifornije 8. studenog, u ranim jutarnjim satima. Mada je i prije vidio požare na tom predjelu, McKay je bio jako zabrinut.

"To još nisam doživio. Vatra se širila na sve strane, izgledalo je kao da je zahvatila 1000 mjesta", rekao je Kevin McKay za CNN.

Njegov sin, djevojka i majka odmah su se tog jutra evakuirali na sigurno. "Znao sam da su na sigurnom i zato sam se mogao potpuno posvetiti spašavanju djece", dodao je.

Većina roditelja i članova obitelji već su došla i odvezla djecu, no roditelji 22 školaraca nisu se uspjeli probiti do škole. Stoga je Kevin McKay predložio ravnatelju škole u Ponderosi da ih oni sami evakuiraju.

Abbie Davis (29), odgajateljica u vrtiću u Panderosi, i učiteljica Mary Ludwig (50) pridružile su se McKayu i odlučili su evakuirati nezaštićenu djecu.

Izgledalo je kao Armagedon

"Bilo je strašno. Izgledalo je kao armagedon ili kao Mordor", rekla je Abbie Davis, misleći pritom na područje iz romana Gospodar prstenova kojim je vladao zli čarobnjak Sauron.

Nakon što su napustili područje gdje se nalazila škola, autobus je ubrzo zapeo u prometnoj gužvi jer su svi iz grada bježali zbog požara. Vozač i učiteljice nisu bili sigurni što napraviti, je li bolje pokušati probiti se kroz prometnu gužvu ili je bolje s djecom napustiti autobus.

Tijekom zastoja, sve je više dima prodiralo u autobus. Učenicima je bilo loše. Nekima je pozlilo, osjećali su se umorno, a drugi su počeli spavati.

Kevin McKay skinuo je svoju majicu i razderao je. Zajedno s učiteljicama, uzeo je jedinu preostalu bocu s vodom i polio komadiće tkanine. Podijelili su namočene tkanine djeci kako bi mogla lakše disati.

"Pokušavala sam se smiriti i misliti na nešto lijepo"

Također, smisli su dodatan plan za bijeg: posjeli su manju djecu s većom, uzeli sve telefonske brojeve, proučili kako funkcionira aparat za gašenje požara i što se sve nalazi u kutiji s prvom pomoći.

Učenica Charlotte Merz (10) ispričala je kako je doživjela strašno putovanje: "Pokušavala sam se smiriti i misliti na nešto lijepo. Teško se vidjelo zbog dima. Sve je gorjelo. Gdje god sam pogledala, vidjela sam vatru".

Dok su se probijali kroz požar, u autobus su primili još jednog putnika, odgajateljicu iz obližnjeg grada Biggsa. Pokvario joj se auto i već je mislila da neće preživjeti.

Nekoliko sati kasnije, stigli su na sigurno. Roditelji su sa zebnjom čekali svoju djecu. Suprug Abbie Davis je bio toliko zahvalan što su svi živi i zdravi da je snažno zagrlio vozača autobusa.

"Bio je presretan. Pobogu, skoro me podigao sa zemlje", opisao je McKay.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara