Ovako danas izgleda plaža na Visu koju su proglasili najljepšom u Europi

Ovako danas izgleda plaža na Visu koju su proglasili najljepšom u Europi

Foto: Index/Čitatelj Indexa

PLAŽA u uvali Stiniva svojevremeno je proglašena naljepšom plažom u Europi.

Prošle godine, prema izboru čitatelja portala European Best Destinations, Stiniva na Visu proglašena je najljepšom europskom plažom, ostavivši iza sebe najpoznatije španjolske, grčke i portugalske plaže.Jedna od najveličanstvenijih


Stručni žiri svake godine tako sastavi popis 300 najboljih i najljepših europskih plaža, a potom čitatelji portala svojim glasovima odabiru najbolje. Prošle godine, pobjedu je odnijela Stiniva.

Godinu prije njih, Business Insider hvalio je Stinivu, opisujući je kao "jednu od najveličanstvenijih u zemlji".

Inače, za Stinivu se pretpostavlja da je nastala urušavanjem stropa spilje i zakonom je zaštićen spomenik prirode, još od 1967. godine.

Izrazito nepristupačan pristup

Prilaz samoj plaži je izrazito nepristupačan s kopnene strane. Do nje se, eventualno, može doći polusatnim hodom i to strmom kozjom stazom. Međutim, bez obzira na nepristupačnost viške plaže, glas o Stinivi se pronio.

Pronio se do te mjere da je danas praktički nemoguće prići "najljepšoj europskoj plaži".

Na fotografijama koje su nastale jučer, 13.7., ulaz na "jednu od najveličanstvenijih plaža u zemlji" izgleda kao parkiralište turističkih brodica i glisera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mini marina za turiste

Kako doznajemo, tako je svaki dan. Stiniva je postala mini marina za turiste, nakon koje, javljaju nam, ostaje smeće i zagađeno more.

Sličan krkljanac može se vidjeti i pred Zelenom špiljom, još jednom obližnjom prirodnom ljepotom koja sve više sliči na corpo morto za brojne brodove.

"Ovo je sad horor"

Uz nedavno izglasani Zakon o koncesijama i bijes zbog nejasnih ograničenja turističkih poduzetnika, nije ni čudo da se ljudi bune zbog ovakvih prizora.

"Rezultat stihijskog razvoja turizma. Turizam nam se događa bez jasnih i poštenih zakonskih kriterija", "Prije par godina spuštali smo se pješice na Stinivu, vrijedi svakog koraka. Vani je bila samo jedna jahta, bez problema se moglo plivati van uvale.. Ovo sad je horor", samo su neki od Facebook komentara na ove fotografije.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara